Afbeelding
Gerwin van Luttikhuizen

Waterschap trekt verbod op oppompen grondwater weer in

5 oktober 2022 om 13:27 Natuur en milieu

BARNEVELD/REGIO Boeren en andere gebruikers van grondwater mogen in de regio Gelderse Vallei dankzij de regen van de afgelopen weken vanaf donderdag overdag weer grondwater oppompen om te gebruiken voor beregening. Waterschap Vallei en Veluwe trekt dit onttrekkingsverbod weer in. 

Ook het onttrekkingsverbod voor oppervlaktewater, dat sinds half mei was ingesteld, is nu weer van de baan. Dat meldt woordvoerder Yvonne Vlek namens het waterschap. Vanwege het extreem droge weer van de afgelopen zomer, gold sinds eind augustus in dit gebied een verbod op het overdag oppompen van grondwater. Het sproeiverbod met grondwater gold voor iedereen, dus er mocht overdag ook geen grondwater meer worden onttrokken voor het beregenen van bijvoorbeeld gazons, siertuinen, sportvelden of golfbanen. 

Het was voor het eerst dat het waterschap met zo’n vebod kwam, bovenop het sproeiverbod met oppervlaktewater, dat al eerder dit jaar was ingesteld. Het waterschap nam dit ,,drastische en unieke’’ besluit vanwege de lage grondwaterstanden. Het besluit was volgens het waterschap nodig om onherstelbare schade aan de natuur te voorkomen. Vanaf 26 augustus mocht grondwater alleen ‘s avonds en ‘s nachts worden opgepompt.

Vanwege de neerslag in de afgelopen weken kan dit verbod nu voor het grootste deel weer van tafel. Op veel plekken heeft de grondwaterstand het dieptepunt inmiddels achter zich gelaten en is weer sprake van een voorzichtige stijging. Het verbod is echter nog niet helemaal weg. Zo blijft een onttrekkingsverbod voor grondwater nog wel gelden voor stroken van tweehonderd meter langs kwetsbare beken met waardevolle natuur. ,,Onttrekkingen daar hebben nog een directe invloed op het functioneren van de beken, terwijl een duidelijk herstel van de grondwaterstand langs deze beken cruciaal is’’, meldt het waterschap. In deze regio gaat het dan om enkele beeklopen ten noordwesten van Voorthuizen en Nijkerk.

Voor de langere termijn is het volgens het waterschap noodzakelijk dat er extra maatregelen genomen gaan worden om de terugkerende problemen door aanhoudende droogte en de steeds kleinere zoetwatervoorraad op de Veluwe aan te pakken. Het was afgelopen zomer de vierde keer in vijf jaar tijd dat het waterschap sprak van extreme droogte. 

Wouter van Dijk

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie