Het Watergraafsmeertje tussen Voorthuizen en Garderen
Het Watergraafsmeertje tussen Voorthuizen en Garderen Lennard Jasper

Zorgen bij Staatsbosbeheer om vennetje bij Garderen

2 september 2020 om 10:28 Natuur en milieu

GARDEREN Staatsbosbeheer is bezorgd over de flora en fauna in en rond het Watergraafsmeertje, tussen Garderen en Voorthuizen. Om de libelle- en amfibieënsoorten een kans te geven, zijn vorige week goudvissen uit het vennetje gevist. Deze zijn uitgezet door mensen, maar horen hier niet.

Het Watergraafsmeertje is een zuur ven: een geïsoleerd water, waar geen vissen in leven. ,,Als er vissen in geïsoleerde wateren terecht komen, dan eten die de eitjes van de libelles op”, legt boswachter Rick de Ruiter van Staatsbosbeheer uit. ,,De vissen vinden de libellelarves ook erg lekker. Je ziet vervolgens dat het aantal zeldzame insectensoorten achteruitgaat, doordat de goudvissen de jaarlijkse reproductie ervan opeten. En dat moeten we niet willen.”

ONWETENDHEID Ook in andere vennetjes ziet Staatsbosbeheer dat ze vol met goudvis zitten. ,,Ze denken dat dit de beste oplossing is om van hun dieren af te komen. Het is geen kwade opzet, eerder onwetendheid. Maar wij hebben er heel veel werk aan. Je krijgt het ven bijna niet honderd procent schoon. Het kost ook veel geld.”

Bijkomend gevaar voor het vennetje, en alles wat erin en erom heen leef, is de recorddroogte. ,,Het water in het ven heeft nog nooit zo laag gestaan”, weet de boswachter. ,,Dat was voor het vissen een voordeel. In het voorjaar zag ik hier nog een hele school goudvissen zwemmen. Daar is nu nog maar weinig van over: veel vissen zijn door de droogte opgegeten door reigers of wilde zwijnen. We vonden er vorige week nog maar weinig van terug.”

DODE PLANTENRESTEN Voor het overige heeft de droogte niets dan nadelen voor het bosmeertje, benadrukt boswachter De Ruiter. ,,Een ven is opgehoogd door dode plantenresten. Er staat permanent water in, waardoor die resten niet verteren en het water niet door de bodem zakt. Als het ven droogvalt en er lucht bij komt, dan verteren die plantenresten en komen er voedingsstoffen vrij. Het gevolg hiervan is dat er planten opkomen die de zeldzame plantjes die rondom een ven horen te groeien wegconcurreren.”

Ook de libellen hebben er last van als het Watergraafsmeertje droogvalt. ,,Die moeten overwinteren in water. Als de eitjes in juni zijn afgezet en in juli staat het ven droog, dan kun je wel nagaan wat er gebeurt met jonge libellelarves en jonge kikkers.”

UITPUTTINGSSLAG De huidige omstandigheden beginnen op een uitputtingsslag te lijken voor de dieren en planten die in het vennetje leven, zegt De Ruiter. ,,Het is een opeenstapeling van factoren. Die goudvissen, de droogte… We zijn er wel bezorgd over. Het vennetje blijft wel, maar als het zo doorgaat leeft er op een gegeven moment niets meer in. Vergelijk het met een theater zonder acteurs op het podium.”

Om te zorgen dat het gebied rond het Watergraafsmeertje langer vochtig blijft, nemen Staatsbosbeheer en de provincie Gelderland aanvullende maatregelen. ,,Het vennetje staat in een bos, en het bos verdampt. Daarom halen we te zijner tijd wat bomen weg rondom het ven, om de verdamping te beperken.”

Door Jannes Bijlsma

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie