Afbeelding
anp / lex van Lieshout

Recherche pakt onderzoek naar nazivlag bij Stroe op

9 augustus 2022 om 10:05 Maatschappelijk

BARNEVELD De recherche is een onderzoek gestart naar het ophangen van de vlag met hakenkruis bij de A1 bij Stroe.

Dat laat de politie weten in een persverklaring. Momenteel brengt de recherche alle informatie waar zij over beschikt in kaart, om uit te zoeken van wie deze vlag is en wie deze vrijdagavond heeft opgehangen aan het viaduct bij de snelweg. ,,Daarbij wordt ook gebruikgemaakt van camerabeelden”, aldus de politie. ,,Het onderzoek is in volle gang. Daarin houden we alle scenario’s open.” Naast het viaduct was bovendien een kleine bermbrand, ontstaan door het aansteken van autobanden. De brandweer was snel ter plekke en was de brand snel meester.

De politie neemt de kwestie naar eigen zeggen zeer serieus. Het bezitten en ophangen van een vlag met hakenkruizen, zoals door nazi-Duitsland werden gebruikt gedurende de Tweede Wereldoorlog, is strafbaar. De recherche komt dan ook graag in contact met mensen die iets hebben gehoord of gezien. ,,Ook zijn we op zoek naar camerabeelden, denk bijvoorbeeld aan dashcambeelden.” Mogelijk hebben automobilisten op de A1 hiermee iets opgenomen. Wie informatie heeft, kan die doorgeven via 0900-8844. Anoniem tippen kan via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.

De gemeente Barneveld heeft met afschuw gereageerd op het ophangen van de nazivlag bij Stroe. Locoburgemeester Bennie Wijnne maakt niet te veel woorden vuil aan het incident. ,,Ik vind het zeer aanstootgevend, ongepast en kwetsend dat deze vlag is opgehangen”, laat hij weten in een korte verklaring. Boeren in de omgeving, die protesteren tegen het stikstofbeleid in Den Haag, hebben eveneens nadrukkelijk afstand genomen van de nazivlag en zeggen dat zij er niets mee te maken hebben.

Het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (CIDI) had eerder al laten dat het incident zeer pijnlijk is voor mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. ,,Je kunt nog zo boos zijn over dingen die er (politiek) gebeuren, de vergelijking met Nazi-Duitsland is pertinent verwerpelijk, onsmakelijk en kwetsend.” SGP-leider Jan Top laat via Twitter weten het met het CIDI eens te zijn. ,,Het ophangen van deze vlag is verwerpelijk. Ik kan me ook niet voorstellen dat dit door een boer is gedaan. Het is een strafbaar feit, goed dat het daarom door de politie wordt onderzocht.”

Jannes Bijlsma

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie