Afbeelding
BDUmedia

Boeren maken ‘statement’ in Radio Kootwijk

4 juli 2022 om 20:32 Maatschappelijk

STROE/RADIO KOOTWIJK Een kleine twintig trekkers, een vrachtwagen en enkele auto’s zijn maandagmiddag vanuit Stroe naar Radio Kootwijk gereden om daar ,,een statement’’ te maken, zoals Gert-Jan Brouwer het noemde.

De Stroese melkveehouder leidde het protest, waarmee boeren uit Stroe en Kootwijkerbroek en omgeving op deze landelijke actiedag opnieuw aandacht vroegen voor de strijd tegen de stikstofplannen van het kabinet. 

De colonne mocht in eerste instantie niet doorrijden op de Radioweg tot het monumentale voormalige zendstation, ook bekend als De Kathedraal. Daarop reed de stoet met toestemming van Staatsbosbeheer een stuk het natuurgebied in via de Gerritsflesweg. Daar werd even halt gehouden en koffie en fris gedronken.

Na overleg van Brouwer en een motoragent met de terreinbeheerder en een handhaver van Staatsbosbeheer mochten de trekkers alsnog voor een ,,iconische foto’’ tot vlakbij De Kathedraal rijden. Fietsende recreanten reageerden verrast op de boerendemonstratie, maar zij hadden geen hinder van de tractoren.

Volgens veehouder Eduard Donkersteeg uit Kootwijkerbroek had de actie ook als doel om erop te wijzen dat Staatsbosbeheer veel subsidie ontvangt voor natuuronderhoud, maar daar in zijn woorden eigenlijk niets mee doet. ,,Ze laten alle bomen liggen, waardoor ze verrotten en de grond verzuurt. Bovendien kunnen schimmels gezonde bomen aantasten. Wij krijgen overal de schuld van, maar de stikstof in natuurgebieden komt vooral van vliegtuigen en auto’s. En de natuurbeheerorganisaties moeten het dooie hout uit het bos halen, dan krijg je weer een gezond bos. Nu kan er niets nieuws groeien.’’

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie