Aan de gesprekstafel van links naar rechts: Willem Massier, Karina van Triest, Wim Broekhuizen en Aat Barendregt.
Aan de gesprekstafel van links naar rechts: Willem Massier, Karina van Triest, Wim Broekhuizen en Aat Barendregt. Milou van Essen

Gesprek over armoede: ‘Overheid, heb meer vertrouwen in burger en professional’

25 mei 2022 om 08:43 Maatschappelijk

BARNEVELD Meer inzetten op preventie en veel meer vertrouwen van de overheid in de burger en de professional. Het waren dinsdagavond twee hartenkreten van Karina van Triest en Wim Broekhuizen tijdens het vijfde gesprek over armoede in de Barneveldse bibliotheek.

,,De oorzaak van problemen ligt vaak niet bij het kind, maar in slechte huisvesting, schulden, armoede, GGZ- of verslavingsproblemen, problematiek door een verstandelijk beperking van de ouders of relatieproblemen tussen ouders van kinderen.” Een citaat uit de Kamerbrief van het ministerie van Volksgezondheid van 13 mei over de hervormingen in de Jeugdzorg. 

Sprekers Karina van Triest (Centrum voor Jeugd en Gezin) en Wim Broekhuizen (Bemoeizorg + Elan) zijn het daar hartgrondig mee eens. Armoede en schulden staan zelden op zichzelf. ,,We moeten de problematiek dan ook veel meer integraal aanpakken’’, stelde Van Triest. ,,Ik denk dat heel veel problemen in de jeugdgezondheidszorg zouden zijn opgelost als een een kwart van het geld dat daar nu in wordt gestopt direct naar de gezinnen zou gaan. Zij hebben gewoon te weinig geld hebben om normaal mee te doen in de samenleving.”

GELD TE KORT Broekhuizen vulde aan: ,,Alle mensen die moeten leven op bijstandsniveau en een stuk daarboven, eigenlijk zolang ze gebruik moeten maken van het hele toeslagensysteem, al die mensen komen gewoon echt inkomen, geld te kort. Het Sociaal Cultureel Planbureau meldde in 2018 dat mensen die leven op bijstandsniveau 3.000 euro per jaar te kort kwamen. Dan is dat in 2022 met de sterk gestegen prijzen misschien wel gestegen tot 6.000 euro.”

DEZELFDE MENSEN Beide sprekers spraken vol passie en toewijding over wat zij dagelijks meemaken in de gemeente Barneveld. Broekhuizen: ,,Weet je wat ik nou zo lastig vind om mee om te gaan? Dat ik in de ruim twintig jaar dat ik dit werk doe nog geregeld dezelfde mensen tegenkom.” 

Waarop Van Triest opmerkt: ,,We moeten echt veel meer inzetten op preventie. Wanneer we via gezinnen ouders en kinderen basisvaardigheden aanleren als lezen, schrijven, met elkaar omgaan, meedoen in de samenleving gekoppeld aan begeleiding en aan een inkomen dat echt voldoende is, kunnen we echt heel veel mensen helpen om de armoede te ontstijgen. Veel mensen hebben momenteel echt geen idee.” 

Broekhuizen: ,,Inderdaad. En dan helpt het natuurlijk niet dat de overheid juist aan deze mensen, die al leven onder enorme stress en het gevoel er niet bij te horen, ook nog eens keiharde eisen stelt, waaraan men niet kán voldoen. Hoe kun je iemand die zijn huur echt niet kan betalen een boete opleggen en uit huis zetten? Daarmee maak je het probleem voor de mensen én de samenleving toch alleen maar groter?” 

NOODFONDS Wat het tweetal ook nog constateerde, is dat er in Barneveld wel meer mededogen lijkt te zijn met mensen in nood. Broekhuizen daarover: ,,Ik denk dat veel vermogende Barnevelders best bereid zijn om bij te dragen aan een noodfonds voor medeburgers die plotseling in nood zijn. Die vraag zou onderzocht moeten worden.” Van Triest sloot daarop aan met de opmerking dat ook zij de indruk heeft dat in Barneveld het omzien naar elkaar gelukkig nog hoog in het vaandel staat. 

Meer informatie: www.armoede-barneveld.nl.

Willem Massier

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie