Kinderen, vrijwilligers en personeel werken samen aan de voorbereidingen voor de Schou-tenhoeve. Ton is actief op de kraan.
Kinderen, vrijwilligers en personeel werken samen aan de voorbereidingen voor de Schou-tenhoeve. Ton is actief op de kraan. Erik van 't Land

Je krijgt er zóveel voor terug!

Lokaal Deel je nieuws

Barneveld Ton van Vliet (62) uit Kootwijkerbroek was niet van plan een dag minder te gaan werken toen zijn werkgever deze mogelijkheid aanbood. Al 45 jaar actief in de hoveniers- en tuinwereld wilde hij het buitenleven niet vaarwel zeggen. Totdat hij dacht aan de plannen die in de lucht hingen voor de realisatie van een schoolboerderij.

Ton breed glimlachend: ”Práchtig met die kinderen. Het gekke is, ik heb ooit de mogelijkheid overwogen om daar les te geven, zeker aan de oudere jongens. Maar dan moest ik mijn onderwijsbevoegdheid halen en dat was een te lang proces. Maar nu ben ik alsnog hier beland. Westerlaken vond het heel fijn dat ik mijn hulp aanbood. Toen heb ik toch een dag ingeleverd om te helpen met de opbouw van de Schoutenhoeve! Het is een ontzettend leuk project. Ik hoop hier nog lang vrijwilligerswerk te kunnen en mogen doen.”

Ton leidt ook, samen met andere collega’s, geaccrediteerd jonge hoveniers op. Maar dit is voor hem ánders, omdat de doelgroep hem enorm aanspreekt. Deze doelgroep is kwetsbaar, daar doe je gewoon álles voor. Je hélpt hen.” Ton: “Als je ziet hoe de jongens van werken genieten! Het is fantastisch als je ziet hoe ze zich nuttig maken. Al het voorbereidend werk probeer ik samen met de jongens te doen. We zijn voetbalkooien aan het afbreken en de tegels gebruiken we straks weer voor de schoolboerderij.”

Wat zou u zeggen aan hen die overwegen hier vrijwilligerswerk te doen?

Ik hoop dat er meer mensen komen die met hun kennis en ervaring ‘onze kinderen’ kunnen helpen. Er is werk genoeg! Voor mensen van 18 tot 81 jaar. Het is fantastisch om precies dát te doen wat je graag doet en wat je ligt.Je moet je zelf dan maar zien als een klein radartje in het geheel. Al kom je maar een uur helpen, álles helpt. Je levert wat in, maar je krijgt er zóveel voor terug. Voldoening, dankbaarheid ook. Als je ziet hoe ze ervan genieten. Ze kijken zo anders tegen bepaalde dingen aan. Je kan van hen léren. Hun wereldje is zo’n stuk overzichtelijker dan de onze. Ze helpen elkáár! Ze staan open in het leven, denk ik. De gaven die ze hebben, die stimuleer je. Peinzend: “Als je ziet wat ze doen, dat is gewoon fantastisch! ”

Ook vrijwilliger worden? Meld je aan via: info@schoutenhoeve.nl of bel 0342-200300 of meld je aan via de website: www.schoutenhoeve.nl

advertentie
advertentie