Afbeelding
Roy Lether

Levensgenieters in Liverpool

4 maart 2016 om 12:58 lokaal

BARNEVELD Zo ontspannen als ze ogen, zo bol van de veranderingen stonden hun levens de afgelopen maanden. Roy Lether (25) en Debbie van der Horst (21) wisselden van werk(plek), emigreerden en gingen tenslotte samenwonen. ,,Dit kwam ineens op ons pad. En als je een keer zo'n buitenlandervaring wilt opdoen is het nu; we hebben geen kinderen en geen koophuis, ideaal dus", aldus de voormalige inwoners van Voorthuizen en Barneveld.

Martin Boon

Bij beiden is er geen sprake van een lang gekoesterde wens om te emigreren. ,,Als anderen dat deden dacht ik weleens: wat gaaf zeg! Maar ik had niet verwacht dat het mij zou gebeuren. Het kwam ineens op ons pad. En als je een keer zo'n buitenlandervaring wilt opdoen is het nu; we hebben geen kinderen en geen koophuis, ideaal dus", zegt Roy. Vanaf 2 december 2015 staat hun gezamenlijke woning in het noordwesten van Engeland, in het centrum van Liverpool. Drie maanden geleden betrokken ze een hoog gelegen appartement vlakbij de rivier de Mersey. ,,Het uitzicht over de stad is geweldig." Om hun omgeving beter te leren kennen gingen ze enkele weken geleden op een tweedaagse 'road trip'. Trouw aan hun natuur schuwden ze het avontuur niet. Ze kozen voor een concept waarin verrassingen centraal staan. ,,Je krijgt eerst je rijrichting en later de eindbestemming. Daar aangekomen open je een envelop waarin de overnachtingsplek zit", legt Debbie uit.

ENGELSE MANAGER De reden van hun verhuizing is Roy's werk. ,,We hadden niets te verliezen", vat hij het kernachtig samen. In september 2014 ging hij als 'marketing communicatie coördinator' aan de slag bij Asco Numatics in Scherpenzeel. ,,Het bedrijf is wereldwijd marktleider op het gebied van magneetafsluiters en één van de toonaangevende fabrikanten van pneumatische componenten", toont hij zich een volleerd marketeer. De eerste maanden werkte hij als uitzendkracht. ,,Ze wilden me graag behouden op kantoor, maar dat bleek niet mogelijk. Mijn Engelse manager regelde toen dat ik in Skelmersdale - vlakbij Liverpool - zou kunnen gaan werken." Het bleef vorig jaar lange tijd onduidelijk of de kans zich daadwerkelijk zou aandienen. Uiteindelijk ging in september de kogel door de kerk. Debbie hoefde niet lang te twijfelen. ,,Mooi om deze stap samen te maken." Om zich voor te bereiden togen ze in oktober vorig jaar alvast een weekend naar Engeland. ,,Skelmersdale ligt tussen Manchester en Liverpool. We moesten dus kiezen in welke van de twee steden we gingen wonen. In beide hebben we dus één nacht doorgebracht." Manchester had vooraf de betere papieren. ,,Daar hadden we leuke verhalen over gehoord." Een dag in Liverpool deed het stel echter van gedachten veranderen. ,,Deze stad beviel ons meteen. De mensen zijn ontzettend vriendelijk. En het is wat dorpser hier: de mensen groeten je gewoon en ze geven je voorrang op een zebrapad." Enkele weken later keerden ze kort terug naar hun toekomstige woonplaats. ,,We hadden tien huizen uitgekozen om te bekijken. Deze zat daar niet eens op. Maar degene die met ons op stap was wees ons op dit appartement. Het is op de veertiende verdieping. Toen we naar binnen gingen waren we direct verkocht. Het is goed gemeubileerd en je kijkt fantastisch van je af."

RUIMZICHT Debbie's wortels liggen in Voorthuizen, waar ze tot haar 17e woonde. ,,Veel mensen zullen mij kennen als de dochter van Albert van der Horst, de kaasboer." Als kind ging ze naar de Dr. W. van den Berghschool en later fietste ze naar het Johannes Fontanus College (JFC) waar ze de mavo deed. ,,Toen ik naar de brugklas ging zat Roy al in de vijfde", zegt ze over haar vriend die het vwo voltooide. Debbie behaalde in Apeldoorn een mbo-diploma voor verzorgde IG (Individuele Gezondheidszorg). ,,Ik heb een paar jaar gewerkt bij thuiszorg Icare en verzorgde met veel liefde de inwoners van Voorthuizen, Terschuur en Zwartebroek. Tijdens mijn studie liep ik stage bij Ruimzicht in Barneveld. Voor de Care4Care Group heb ik bovendien tot december enkele maanden in Leusden gewerkt."

Roy is geboren en getogen in Barneveld. De eerste drie jaar op de basisschool bracht hij door op de Koningin Julianaschool. Daarna bezocht hij de Willem van Oranjeschool. Aan de Vrije Universiteit in Amsterdam volgde hij succesvol een bachelor economie & bedrijfseconomie en een master marketing. Tot voor kort voetbalde hij bij SDV Barneveld in het elfde, een vriendenteam. ,,Ik ben er nog wel lid. Dus de kans bestaat dat ik nog een keer een balletje mee trap als ik Nederland ben. Misschien dat ik hier ook een club ga zoeken. Maar ik heb er nog geen tijd voor gehad. Bovendien wil ik ook ruimte in de agenda houden voor vrienden en familie die even over komen", zegt hij over zijn huidige voetbalaspiraties. In zijn Barneveldse tijd werkte hij zich daarnaast, net als Debbie, regelmatig in het zweet bij sportschool Do-it. Liefst acht jaar was hij bij actief bij de Plus-supermarkt in Barneveld, de laatste jaren als vulploegleider. Ruim een half jaar daarvan was hij collega van caissière Debbie, niet genoeg om de vonk over te laten slaan. Maar het contact werd wel in die tijd gelegd. ,,Bij de eerste braderie van Voorthuizen in 2013 zagen we elkaar opnieuw. Bij de vierde braderie was het raak", herinneren ze zich. Sinds tweeënhalf jaar hebben ze een relatie.

MOOIE TEST Voor het eerst wonen de twee nu samen. Debbie: ,,Ik woonde al op mezelf en we hadden het er al over om in één huis te gaan wonen. Af en toe draaiden we een week of twee weken proef bij mij thuis. Dat ging goed. We kennen elkaar door-en-door en weten wat we aan elkaar hebben. En we zijn allebei relaxte mensen, dat helpt." ,,Dit is ook een mooie test. Als je het hier met z'n tweeën volhoudt, dan zegt dat wel wat", vult Roy haar aan. Debbie is er in korte tijd in geslaagd om vast contract te bemachtigen bij de Ferratum Group in Liverpool. Sinds 15 februari werkt ze er op de klantenservice. ,,Het bedrijf opereert wereldwijd, maar mijn werk richt zich alleen op Nederland, dus dat is makkelijk. Mensen kunnen bij ons kleine leningen tot 800 euro afsluiten. Binnen 45 dagen moeten ze deze weer terugbetalen. Via 'live chat' spreek ik met klanten. Het is heel anders dan de zorg, waar meer mijn hart ligt, maar waarin het lastig is om werk te krijgen. Door de gesprekken heb ik toch contact met mensen. Daar geniet ik van." Roy heeft het goed naar zijn zin in zijn eerste maanden als 'marketing communications specialist', op zo'n 35 minuten autorijden van hun woning. ,,Ik houd me bezig met de procesindustrie in Europa. Je kunt denken aan olie en gas, biotechnologie en farmaceutische industrie en de voedings- en drankindustrie. Mijn taken zijn onder meer de communicatie verzorgen wanneer we een nieuw product lanceren, websites beheren en brochures en andere communicatiemiddelen ontwikkelen."

RESPECT Buiten hun werkzaamheden vermaken ze zich de afgelopen maanden ook op andere terreinen. Roy is regelmatig te vinden in een sportschool vlakbij hun huis. En samen trekken ze regelmatig naar het centrum van Liverpool om een avondje te stappen of naar de bioscoop te gaan. ,,We zijn beide sociale mensen dus we vinden onze weg wel", merkt Debbie op. Hun eerste ervaringen met de Engelsen zijn positief. ,,Ze zijn erg aardig, behulpzaam en beleefd." Roy valt bijvoorbeeld de gemoedelijkheid op bij de voetbalwedstrijden die hij soms bezoekt. ,,Ik was laatst, voordat ik naar een wedstrijd van Liverpool ging, in een pub naast het stadion. Daar zaten ook een heleboel fans van de tegenpartij. Dat kan gewoon. Ze gaan met veel respect met elkaar om. Ik ben ook weleens naar een wedstrijd van Ajax tegen Feyenoord geweest. Dat zijn risicowedstrijden met regelmatig ongeregeldheden. Heel anders." De twee karakteriseren Engelsen als levensgenieters. Roy: ,,Als je na het weekend binnenkomt op het werk is het helemaal niet vreemd om eerst een half uurtje over voetbal te praten. Dat moet je in Nederland niet doen." ,,En op vrijdagmiddag en in het weekend zitten de pubs helemaal vol", vult Debbie hem aan. Verder valt hen op dat de Engelsen alles net even anders doen. ,,Links rijden, een andere munt, andere stopcontacten, een andere meetschaal en andere gewichten. Dat is even omschakelen, maar veel went snel. Ze denken dat heel Europa gek is en dat zij alles op de juiste manier doen", glimlachen ze.

DECEMBER 2017 Spijt van overstap hebben ze nog niet gehad. Soms missen ze familie en vrienden wel. ,,We zijn heel nuchtere personen", zegt Debbie. ,,Op bepaalde momenten zouden we ons rot gaan voelen, dat wisten we van tevoren. Zo is het ook gegaan." Wat overheerst is echter de blijdschap over hoe de veranderingen hen tot nu toe bevallen. ,,Hoe het verder zal gaan weten we niet. Maar dit is nu al een geweldige ervaring." Ze verwachten jaarlijks zo'n drie á vier keer naar Nederland heen-en-weer te gaan. December 2017 is voor hen een ijkmoment. Dan beslissen ze of en hoe lang ze nog in Engeland zullen blijven. ,,En als het eerder echt niet zou gaan, dan kunnen we altijd terug. Met vrienden en familie laten we in elk geval de banden echt niet verwateren. Regelmatig komen er gelukkig mensen over, het is ook maar een uurtje vliegen. We staan er heel relaxed in en zien wel."

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie