Afbeelding
Arnoud J. Spaaij

IkPas zonder alcohol

3 maart 2019 om 12:05 lokaal

ACHTERVELD Direct na het carnaval is de aftrap van IkPas, een landelijk project waarbij deelnemers worden uitgedaagd om dertig dagen aaneengesloten zonder alcohol door het leven te gaan. In Achterveld wordt het project ondersteund door gezondheidscentrum De Heelkom, in samenwerking met de horeca en het bedrijfsleven.

Arnoud J. Spaaij

Huisarts Willem Koch is een van de deelnemers en initiatiefnemers in Achterveld: ,,De vanzelfsprekendheid waarmee alcohol een onderdeel is van ons dagelijks leven kan leiden tot problemen. Daarom willen we mensen graag meer bewust laten worden van hun alcoholgebruik. IkPas is een heel mooie manier om dat te bereiken."

ALCOHOLVRIJ BIER De actie loopt van Aswoensdag tot en met de zondag voor Pasen, gedurende de traditionele vastenperiode. In Achterveld wordt de periode gestart op woensdag 6 maart in café De Hessenkar. Dan zal in het bijzijn van deelnemers en publiek de op dat moment ex-prins carnaval, Jos Traa, het eerste alcoholvrije biertje tappen. Overigens eindigt de actie in Achterveld om praktische reden al op 5 april.

DAMIAAN DENYS Een van de Achterveldse deelnemers is Damiaan Denys. Samen met zijn vrouw Katrien van Wijnendaal, huisarts in Barneveld, sluit hij aan bij IkPas. Denys is hoogleraar en hoofd van de psychiatrische afdeling van het AMC in Amsterdam. Als iemand weet wat alcohol bewust en onbewust met je doet, is hij het. 

GEWOONTE Het gebruik van alcohol heeft een lange geschiedenis. Met name omdat bier en wijn doorgaans veilig waren om te drinken, werd er vroeger veel van gedronken. Water was immers een grote bron van problemen. Zo is de gewoonte om alcohol te drinken in ons dagelijks leven geslopen. En bij feest en andere bijeenkomsten neemt het onze angst voor onbekendheid, onzekerheid en sociale acceptatie weg, zo legt Denys uit.

PLEZIER Inmiddels is uit onderzoek gebleken, dat de effecten van alcohol schadelijker zijn dan we aanvankelijk dachten. Ook met matig gebruik. Denys: ,,We weten dat zelfs kleine hoeveelheden alcohol toch ook slecht zijn voor het menselijk lichaam. Dus het is echt niet waar dat één borreltje goed is." Dat roept de vraag op of het slechte effect van dat kleine beetje alcohol wellicht gecompenseerd wordt door het gelukkige moment dat volgt. Dat is immers ook een positief effect. ,,Ja, het is een balans," beaamt Denys. "Aan de ene kant heb je met een beetje alcohol een heel plezierig en aangenaam leven en aan de andere kant is het eigenlijk schadelijk voor het lichaam."

OVER DE GRENS Het doel van de actie is daarom ook niet om alcohol helemaal uit het leven te bannen. ,,Het is inderdaad een stukje geluk. En soms moet je dingen doen die over de grens gaan om dat geluk te kunnen ervaren. Maar je moet wel een goede discipline bezitten."

ALCOHOL BREEKT VET AF Denys legt uit waarom alcohol precies schadelijk is. ,,Elke gram alcohol die je inneemt, heeft een schadelijk effect voor je hersenen. Je hersencellen hebben een wand van vet. Wat alcohol doet, is vet oplossen. De cellen verdwijnen en komen niet meer terug, want hersenen maken in principe geen nieuwe cellen aan."

DEFINITIEF Hoewel we als mens maar een deel van onze hersencellen gebruiken, is het duidelijk: het schadelijke effect van alcoholgebruik is definitief. Wellicht toch ook maar een glaasje minder drinken vanavond. Ook als we niet meedoen met IkPas.

Meer informatie via ikpas.nlsociaalplein-leusden.nl en heelkom.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie