Afbeelding
Erik van't Land

Weer dat weer, altijd weer dat weer

18 oktober 2019 om 14:43 Column

Weer of geen weer, altijd weer dat weer. Wat een favoriet gespreksonderwerp. Een hete zomer die ons doet versmelten, met beken die verdampen, akkers die vergelen en bossen die verdrogen. "Pff, wat een hitte, heb jij er ook zo'n last van?" Een donderwolk en bliksemschicht die angst aanjaagt. Of de laatste weken, hondenweer. Met al die regen, harder en harder, plensbuien met bakken uit de lucht. Regen, regen allerwegen. "Wanneer wordt het weer beter weer?" Wat heb ik het vaak gehoord. "O land van mest en mist, van vuilen kouden regen. Doorzijperd stukske grond, vol kille dauw en damp" dichtte De Génestet. En dan straks als de winter aanbreekt en sneeuwvlokken neerdwarrelen. Steden en landschappen die weer zichtbaar lichter worden met sneeuwpret en ijsvermaak? Dan vergeten we vast even dat de winterkou, sneeuw en snerpend ijs je tot op het bot toe kunnen verkleumen. Brrrr, handenwrijvend sta je daar: "Koud hè, vandaag." Wat kun je dan alweer uitzien naar de lente. En wist u dat treurwilgen vaak het eerst uitlopen en hun frisse groen weer laten zien?

"Wat een mooie dag vandaag", ik denk dat die zin dan weer vaak te horen is als we elkaar begroeten. Lente, symbool voor ontluikende liefde en nieuw leven, vrolijkheid en vriendschap. Willeke Alberti zong er ooit een liedje over: "Geen onweer, storm of regen. En asjeblieft vandaag geen windkracht negen. Geen mist en ook geen kou. Ik wil enkel warme zonneschijn van jou".

SLECHT WEER, SLECHT HUMEUR Weer of geen weer. Weer en onweer. Mooi weer of slecht weer. De eeuwige cyclus van de seizoenen. Welke geheime invloed zou het weer hebben op ons? Op ons welbevinden, op onze mentale staat, op ons denken en doen? Mooi weer, tja, daar wordt bijna iedereen toch blij en gelukkig van? Slecht weer, slecht humeur. Een nevelige of regenachtige druilerige dag, daar wordt de mens maar chagrijnig en moe van! Dat begint soms al als je 's ochtends de gordijnen opentrekt.

IMPACT Het weer heeft onmiskenbaar invloed op ons lichaam en geest. In de wetenschap is er zelfs een discipline die onderzoek doet naar veranderingen in het lichaam als het weer omslaat: de biometeorologie. Bij ingrijpende weersveranderingen kan die impact best groot zijn. Ik ben ervan overtuigd dat je meer energie hebt op een mooie voorjaarsdag dan in de verzengende hitte van een hete zomer. Maar heb je vakantie en lig je luierend aan het strand te bakken in de zon waarbij niks moet en alles mag, dan kan dat een heerlijk vrijheidsgevoel geven en je geluk beleving vergroten.

Welk effect heeft een mooie herfstwandeling met een lage zon door de takken met herfst getooide vallende bladeren op u? "Wij glanzen wat we kunnen naast het pad. Hij daar, hij liet ons los. We dwarrelen en kwamen neer… Ga nu je gang dus, geel, rood, bruin. Laat ons maar krullen, ritselen en kraken", dichtte Nicolaas Matsier over de kleurrijke herfst.

Je waant je bij het lezen van de verzen zo in het Speulderbos of de Zeven Heuveltjes. En dan de storm. Wat kunnen die winden waaien, de straten schoonvegen, bomen onttronen en de golven opzwepen. Wat doet zo'n storm met u? Tijdens de laatste kunstroute heb ik er een mooi gedicht over verzameld van onze Barneveldse schilder-dichter Leo Rakhorst waarin hij die vraag beantwoordt.

Windkracht elf!

Hoog op het water dansten de golven

In wilde onbezonnenheid

De zee leek boos, en zeer verbolgen

Door tomeloos geweld geleid

Lucht jaagt op wind en wind op wolken

Vuur en donder komen saam

Waar rollend zeeschuim bruisend kolkend

Onhoudbaar wild het land opgaan

Vol diep ontzag voor dit geweld

En zoekend naar de einder

Voelde ik mij vergezeld

Maar ik werd wel steeds kleiner

Asje van Dijk

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie