Afbeelding
Anne Ploeg

Barneveldse neemt deel aan motortocht voor vermoorde Belgische kleuter

24 januari 2022 om 11:42 Maatschappelijk

BARNEVELD/SINT-NIKLAAS ,,Het was zó groot en emotioneel. Heel bizar om mee te maken.” De Barneveldse Anne Ploeg nam zaterdag deel aan een wake van motorrijders in het Belgische Sint-Niklaas, als eerbetoon aan het vermoorde 4-jarige jongetje Dean Verberckmoes. ,,Ik wilde de ouders een hart onder de riem steken. Het was een Belgisch jongetje, maar hij is toch in Nederland gevonden.”

Eind vorige week trof ze een Facebookbericht aan, met een oproep om als motorrijders samen te komen op de Grote Markt van Sint-Niklaas. Anne, die juist vorige week haar motorrijbewijs haalde, wilde ook die kant op om haar respect te tonen. ,,Maar ik wilde niet alleen gaan, ook omdat ik nog maar zo weinig ervaring heb op de motor. Daarom plaatste ikzelf ook een oproep met de vraag wie met me mee wilde.” Ze kreeg reacties van twee mensen uit Zevenaar en Pannerden. ,,Het aantal reacties viel iets tegen, waarschijnlijk omdat de meeste motorrijders mooiweerrijders zijn”, lacht ze. ,,Maar met z’n drieën was prima.”

Het werd de eerste lange motortocht voor Anne. De eerste stop was in het Belgische Zwijndrecht, waar onder meer motards van het lokale politiekorps stonden te wachten. Een grote stoet vervolgde de rit richting Sint-Niklaas. Daar stonden in totaal zo’n 2.500 motorrijders, ter nagedachtenis aan Dean. ,,Ze bleven daar maar komen, echt bizar. Het was één grote massa met motoren. Het plein in Sint-Niklaas schijnt het grootste van België te zijn. Nou, het stond afgeladen vol.” 

De sfeer was wat beladen, door de reden waarvoor de motorrijders naar dit plein kwamen. ,,Het was emotioneel en heftig. Maar het was wel oké. Het meest bijzondere moment was toen iedereen de motor startte en vijf minuten lang liet brullen. Dat was echt een kippenvelmoment. Je kon elkaar toen écht niet verstaan, zo hard was dat geluid.” De wake voor Dean ging uit van ‘Crusaders for Justice’, een motorclub die zich inzet voor het beschermen, helpen en ondersteunen van kinderen.

Dean Verberckmoes werd vorige week dood teruggevonden in Zeeland, nadat een familievriend hem had meegenomen. De moeder had hem enkele dagen daarvoor als vermist opgegeven. In België kreeg de zaak grote aandacht, omdat de verdachte jaren geleden al eens in de fout was gegaan met de fatale mishandeling van een tweejarige jongen. Hiervoor zat hij een celstraf van tien jaar uit.

Jannes Bijlsma

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie