Afbeelding
Wouter van Dijk

Luteijn steunt oproep burgemeesters om coronabeleid fundamenteel te herzien

20 januari 2022 om 10:03 Corona

BARNEVELD Burgemeester Jan Luteijn van Barneveld staat van harte achter de noodkreet van de burgemeesters van dertig steden in Nederland aan het kabinet, dat het coronabeleid fundamenteel moet worden herzien. ,,Ik vind het een waardevol signaal.”

Luteijn was de afgelopen weken een van de gezichten van het signaal richting de rijksoverheid om oog te hebben voor de schrijnende situatie waarin middenstanders verkeerden, voordat zij afgelopen week hun deuren weer mochten openen. ,,De noodkreet aan het kabinet waar het nu om gaat is breder”, reageert Luteijn. ,,Het gaat over álle burgers. Ik sta volledig achter de inhoud van de tekst. De inhoud ligt in lijn als wij gevolgd hebben, toen wij premier Rutte een brandbrief schreven over de situatie van de ondernemers.” Hij heeft de brief niet ondertekend, simpelweg omdat dit hem niet was gevraagd. Onder de noodkreet staan de handtekeningen van de burgemeesters uit het Veiligheidsberaad. 

Zij schrijven dat de logica in het coronabeleid zoek is en dat het een te zware wissel op burgers en lokaal bestuur trekt. ,,Het is feitelijk onmogelijk, maar ook rechtsstatelijk onwenselijk om met repressie burgers dwingend te overtuigd van de juistheid van de maatregelen. Het put het handhavingsapparaat niet alleen uit, maar een repressieve overheid komt tegenover zijn eigen burgers te staan. Juist nu veel burgers het water aan de lippen staat, mag het coronabeleid niet verder bezwijken voor de repressieve verleiding. Dan brokkelt het gezag juist verder af.”

De ondertekenaars dringen er bij het kabinet en Tweede Kamer op aan het coronabeleid fundamenteel te herzien. ,,Wij kiezen er in overgrote meerderheid telkens voor om de kabinetsmaatregelen uit te voeren en te handhaven met de middelen die wij hebben. Wij willen niet dat de chaos groter wordt, noch dat de woede toeneemt.”

Jannes Bijlsma

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie