Loïs Sohilait.
Loïs Sohilait. Pauw Media

Het Groene Vingertje: ‘Ik word knettergek van al die spullen’

4 januari 2022 om 11:45 Column

BARNEVELD Zo langzamerhand heb ik het idee gekregen dat we een speel-o-theek kunnen beginnen op onze zolder. Na alle cadeautjes in december én de lockdown waarin letterlijk en figuurlijk alles uit de kast wordt getrokken. Want ook via de tweedehandse weg kan je veel spul je huis in halen. 

Wij hebben dus een zolderkamer die ik liever niet open. Een mix van verkopen, doorgeven, afwisselen, pure troep en ‘ik kan er geen afstand van doen’. Het maakt me ronduit onrustig. Het afgelopen jaar heb ik daarom twee keer een tweedehands kast aangeschaft om onze spullen zogenaamd in te reorganiseren. Het bleek niet de oplossing. De enige conclusie was: we hebben teveel. 

Ik heb nooit goede voornemens. Vanaf 1 januari iets niet meer doen of laten, het heeft nog nooit gewerkt voor mij. Maar na deze lockdown, waarin ik wederom knettergek werd van de hoeveelheid spullen die rondslingeren, zag ik de noodzaak ervan in: ontspullen! Overzicht, zodat ik zié dat er niks meer bij hoeft. 

VERBORGEN IMPACT Het aanschaffen van nieuwe spullen heeft ontzettend veel (verborgen) impact op onze aarde. Er zijn grondstoffen voor nodig die niet oneindig zijn, energie, water en laten we het vervoer ervan niet vergeten. En we geven het soms even snel weer terug aan de aarde met een ritje naar de Otelaar. Er zijn talloze duurzame alternatieven voor allerlei spullen. Maar de aanschaf ervan heeft echt geen zin als je je hoeveelheid spullen er alsnog mee vermeerderd. Om meteen maar de daad bij het woord te voegen hebben we ons veel te grote dressoir, dat fungeerde als speelgoedkast, op Marktplaats gezet om plaats te maken voor een kleinere. De helft minder puzzels en spelletjes en minder speelgoed voor de jongste. Want waar speelt hij nu eigenlijk echt mee? De afstandsbediening en een bal. Wat bleek, het was meer dan genoeg. De rest is wederom naar de speel-o-theek op zolder gegaan waar ik deze week eens flink ga opruimen.

PER CATEGORIE Mijn tactiek is om alles per categorie leeg te trekken. Houden of niet houden? En als ik twijfel vraag ik mij af of ik het het afgelopen jaar gemist heb of er überhaupt aan heb gedacht. Nee? Weg ermee. Leg al dat ‘ont-spul’ in het zicht zodat het er niet alsnog weken ligt. Weggeven zonder er wat voor terug te vragen maakt de ander blij en jezelf. Zet het op Marktplaats. Verkoop of geef het weg via een Facebookgroep zoals ‘Rommelmarkt Barneveld en omstreken’. Check eens bij een kerk of zij nog mensen kennen die jouw spullen kunnen gebruiken. Breng het naar een kringloop. Doneer je speelgoed simpel via je postbode van PostNL aan Stichting Jarige Job. Of breng babyspullen naar de Tuinboog 12 in Barneveld. Daar kan je zonder afspraak bijna alles doneren aan Stichting Baby Hope. Je kunt je babyspullen ook gemakkelijk doneren aan Stichting Baby Spullen bij het consultatiebureau hier in Barneveld.

De duurzame vervolgstap is natuurlijk ook niet geheel onbelangrijk. Consuminderen! Want, ‘Koopkracht: de kracht om te laten liggen wat je niet nodig hebt.’
Bedankt, Loesje.

Loïs Sohilait schrijft in de rubriek Het Groene Vingertje over thema’s op het snijvlak van opvoeden en duurzaamheid. Ze woont in Barneveld, is getrouwd en heeft drie jonge kinderen. Reacties zijn welkom via barneveldsekrant@bdu.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie