Loïs Sohilait schrijft in de rubriek Het Groene Vingertje over thema´s op het raakvlak van opvoeden en duurzaamheid. Ze woont in Barneveld, is getrouwd en heeft drie jonge kinderen.
Loïs Sohilait schrijft in de rubriek Het Groene Vingertje over thema´s op het raakvlak van opvoeden en duurzaamheid. Ze woont in Barneveld, is getrouwd en heeft drie jonge kinderen. Pauw Media

Het Groene Vingertje: ´Ben je je kerstballen zat? Schilder ze!´

21 december 2021 om 15:42 Column

December voelt al snel als een maand van ‘kopen, kopen, kopen’. Je huis volproppen, binnen een maand tijd. En met zo’n extra week ‘kerstvakantie’ (zo voelt het hier namelijk niet per se) kom je nóg meer in de verleiding om als een kip-zonder-kop spullen te kopen. Vooral om de kinderen te vermaken. 

CREATIVITEIT Met een beetje creativiteit is dat gelukkig helemaal niet nodig. En ook veel leuker. Ik ga regelmatig naar een kringloopwinkel met mijn kinderen. Lekker tussen de kerst- en knutselspullen neuzen (voor dat laatste is de kringloop echt super geschikt) om vervolgens met tien andere dingen naar buiten te lopen. 

Helaas, dat zit er niet in deze vakantie. En mijn culturele invulling (hulde aan de museumjaarkaarten, goede cadeautip!) is ook in duigen gevallen. Wat doe je dan? En wel een beetje groen alsjeblieft.

KNUTSELEN VERVEELT NOOIT Kunst maken, knutselen, verveeld hier nooit. Ruim je kasten op want, alles is knutselmateriaal. En daar hoef je vrijwel niks nieuws voor te kopen (en dat kan nu ook niet zo makkelijk en snel). Een heerlijke uitlaatklep, inclusief kerstmuziek en de kaarsen aan. Die restjes kaarsen bewaar ik het hele jaar door in een glazen pot. Een leuk klusje om dit samen met je kind om te smelten in een oude pan. Giet het vervolgens in lege glazen potjes of een uitgeholde citroen of sinaasappel. Een lont erin, eventueel wat druppels etherische olie en bloemblaadjes en je hebt een zelfgemaakt cadeautje. Voor geurige kerstversiering snijd je wat plakken sinaasappel af, in de rand steek je kruidnagels. Leuk voor kinderen die van priegelen houden. Touwtje erdoor en ophangen maar. Of droog de schijfjes en rijg het tot een slinger voor in je boom. Handig om met stopnaalden te doen. Dit kan je ook met cranberries doen (die ik dus regelmatig met korting of in de verspillingsbak zie). 

KERSTBALLEN Ben je je kerstballen zat? Beschilder ze! Steek schillen van citrusvruchten uit met kerstige uitsteekvormpjes. Touwtje erdoor, nog een slinger! Van oude boeken en tijdschriften kan je kerststerren vouwen (en je muur ermee behangen, als je dit net als ik al vanaf Sinterklaas doet). Of vouw er enveloppen van voor je kerstkaarten. 

Cadeautjes pak ik al maanden in met een kilometer bruin papier waarmee onze (hoe ironisch) zwerfvuilgrijpers waren verpakt. Ik laat de kinderen er tekeningen op maken en dan heb je een heel gezellig cadeautje. Lintjes en touwtjes hergebruik ik. 

INPAKKEN Je kunt ook inpakken met oude stukken stof of dunne sjaaltjes, google maar eens op ‘furoshiki’. Of in een mooi oud blikje. Uiteraard tweedehands. Maak eens wit zoutdeeg van 3 gelijke delen maïzena, zout en water. Steek uit met leuke kerst uitsteekvormpjes en vergeet het gaatje niet voor een touwtje. Bak af op 75 graden voor 1 á 2 uur, afhankelijk van de dikte. En ondertussen zet ik mijn eigen lockdown-traditie weer voort: poging 6 om een succesvolle zuurdesemstarter te maken. En alle knutsel-ellende ruim ik met liefde op, ik heb toch niks anders te doen. 

Bij gebrek aan een witte, wens ik je een zalige groene kerst toe!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie