Afbeelding
Gerwin van Luttikhuizen

Opinie: Over draagvlak en windmolens

8 december 2021 om 19:13 Column

“De raad vertegenwoordigt de inwoners. Het is de raad die in 2015 de energievisie vaststelde en in 2017 de windvisie.’’ Meer in het algemeen, zei ze: ,,Wij spreken ook mensen die windenergie wél een goed idee vinden”. Aldus wethouder Dorrestijn tijdens de vergadering die ging over windenergie. Buiten staat een frisse wind op het moment, kan ik u vertellen. Maar goed, waar ik mij over verbaas zijn deze woorden; de reden van het schrijven van dit stukje.

Want wat is draagvlak nu eigenlijk? Volgens Van Dale is het ‘een groep van mensen die allemaal iets willen of steunen’. Het lijkt tot op heden voor de gemeente een vaag begrip te zijn in sommige vraagstukken. Toch is er een aantal gevallen waarin het begrip draagvlak wel concreet naar voren komt binnen de gemeente Barneveld. De fusie tussen Scherpenzeel en Barneveld: onvoldoende draagvlak (82% tegen). “Dat de voorgestelde oplossing niet breed werd gesteund in de gemeente en op grote weerstand stuitte, woog zwaar”, aldus minister Ollongren. Maar ook een aantal zaken waarin draagvlak weer minimaal lijkt te zijn, zoals het veelbesproken onderwerp ‘Het Pastoriebos’, of de structuurvisie Windenergie.

STEUN Er was toch een enorm aantal inwoners vertegenwoordigd dat geen steun betuigden binnen de gemeente op eerder genoemde voorstellen?? Door middel van veelvuldig inspreken, handtekeningen inzamelen, delen van informatie over gevolgen en ga zo maar verder. Was dit niet duidelijk? Beide onderwerpen gaan of dreigen met een meerderheid van de raad door naar de volgende ronde te gaan.
Wat is draagvlak hier nou? In mijn ogen is draagvlak, of het gebrek eraan, een overtuigend percentage stemmen (bijv. 82%) dat aangeeft iets wel of juist niet te willen. Dit op het moment dat de politiek staat voor een belangrijke (politieke) keuze die ingrijpende gevolgen heeft voor de inwoners en het landschap nu, maar ook voor in de toekomst. Ik heb het college tijdens een inspreekronde gevraagd naar het aantonen van draagvlak voor het plaatsen van windmolens, tot op heden geen reactie. Mijn conclusie: er is absoluut geen draagvlak maar het college en de meerderheid van de partijen is daar doof voor. Doof voor de indringende stem van de samenleving.

PEILING Volgens het college is het de raad die de inwoners vertegenwoordigt. Daarnaast zou er nog een aantal mensen zijn die de Windvisie wel een goed idee vinden. Ik ben benieuwd wat zijn/haar stem zegt of te vertellen heeft en hoeveel gewicht er aan gehangen wordt. Zeker ten opzichte van een overweldigende meerderheid tégen, vanuit de samenleving. Draagvlak een vaag begrip? Zou het een idee zijn een peiling te houden tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart met de vraag hoeveel procent van de mensen wel of geen windmolens willen? Ik, als individu, vind dat best een goed idee! Wellicht helpt dit voor een frisse wind in de hoofden van gemeenteraadsleden die moeten beslissen over ons aller welzijn!

[N. van Veen

[Zwartebroek

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie