Afbeelding
Photo by André François McKenzie on Unsplash

Hoe duurzaam is Bitcoin?

11 november 2021 om 14:17 Partnercontent

De impact van cryptovaluta op het milieu is een veelbesproken onderwerp in de pers, met gemengde reacties van investeerders, bedrijven en particulieren wereldwijd. Veel mensen beweren dat Bitcoin en andere digitale valuta bijdragen tot aanzienlijke milieuschade. Zij schrijven de meeste van die effecten toe aan het minen van Bitcoin, vanwege het enorme elektriciteitsverbruik. 

Het minen van Bitcoin vereist inderdaad krachtige rekenhardware en veel energie. Dat draagt bij tot een groter milieueffect aangezien met fossiele brandstoffen gestookte krachtcentrales nog steeds het grootste deel van de mondiale energiemix voor hun rekening nemen. De koolstofvoetafdruk van de crypto-industrie is echter nog steeds veel kleiner dan die van mainstreamsectoren zoals vervoer, bouw en landbouw. Dus, hoe duurzaam is Bitcoin? 

De toekomst is zonder cash  

Verschillende studies hebben aangetoond dat het drukken van papiergeld en het gebruik van geldautomaten in aanzienlijke mate bijdraagt tot de opwarming van de aarde. Daarom zijn veel overheden op zoek naar nieuwe alternatieven om duurzame valuta te creëren. Zo gebruiken veel landen in Europa nu duurzaam katoen om bankbiljetten te maken en munten te recycleren. Sommige landen hebben de papieren biljetten vervangen door polymere biljetten. Maar zelfs dergelijke maatregelen zijn niet doeltreffend gebleken om de milieueffecten te onderdrukken. 

Dat wijst erop dat cashloos gaan het meest haalbare alternatief is om duurzaamheid te garanderen. De recente tendensen tonen aan dat veel landen, waaronder het VK, de VS en Zweden, steeds meer de richting uitgaan van een cashloze economie. Ook de mondiale consument stapt snel over op cashloze betaaloplossingen zoals cryptovaluta. Het alsmaar toenemende gebruik van Bitcoin is een bewijs van de snelle verschuiving naar transacties zonder contant geld. 

Verschillende belangrijke sectoren, waaronder de verwerkende industrie, de gezondheidszorg, de vastgoedsector en de detailhandel, hebben Bitcoin en andere cryptovaluta ingevoerd als betaalmiddel en als alternatief beleggingsinstrument. Vandaag de dag brengen veel betrouwbare cryptobeurzen, zoals Bitcoin Prime cryptovaluta dichter bij het publiek. Digitale munten hebben een revolutie ontketend, waardoor mensen allerlei financiële transacties kunnen verrichten zonder contant geld te gebruiken. 

Hoewel er verschillende opties zijn voor cashloze transacties, hebben cryptovaluta een enorm potentieel voor duurzamere financiële transacties. De traditionele banksystemen hebben inderdaad een grotere impact op het milieu dan cryptovaluta aangezien zij elektriciteit nodig hebben voor hun datacentra, kantoren, geldautomaten en vervoer. Digitale munten verbruiken minder dan 40% van de totale energie die traditionele banksystemen verbruiken. 

Aan de andere kant kunnen mensen niet voorbijgaan aan de enorme hoeveelheden energie die worden gebruikt bij het minen van Bitcoin. De meeste cryptomijnbouwactiviteiten zijn afhankelijk van stroom die wordt opgewekt met fossiele brandstoffen. Uit een recente studie bleek dat één jaar Bitcoin meer elektriciteit verbruikt dan de hele Filipijnse bevolking. Dergelijke statistieken hebben veel toonaangevende cryptomijnbouwbedrijven ertoe aangezet groene energiebronnen te verkennen, waaronder kernenergie en zonne-energie. 

Blockchain-technologie

Bitcoin maakt gebruik van blockchain-technologie, een van de meest revolutionaire innovaties. Volgens de Verenigde Naties kan de blockchain-technologie van Bitcoin waardevol zijn bij het bestrijden van de klimaatcrisis en het creëren van een duurzamere wereldeconomie. De technologie is de sleutel tot de duurzaamheid van Bitcoin, omdat zij digitale financiële transacties en papierloze contracten mogelijk maakt. Zo gebruiken makelaars nu blockchain om verkoopovereenkomsten tussen kopers en verkopers online te bespoedigen zonder dat er veel papierwerk aan te pas komt. 

Die vastgoedeigenaren accepteren ook betalingen in Bitcoin en andere cryptovaluta. Blockchain-technologie is ook bestand tegen manipulatie, wat zorgt voor meer transparantie en vertrouwen tussen de partijen die bij de transacties betrokken zijn. Dat is van cruciaal belang voor de bevolking in landen of regio’s met veel corruptie en zwakke instellingen. Met Bitcoin en de onderliggende technologie kunnen mensen wereldwijd veiliger en sneller betalingen verzenden en ontvangen. 

Hoewel sommigen nog sceptisch zijn over de toekomst van cashloze transacties en papierloze contracten, zijn vooraanstaande economen en investeerders ervan overtuigd dat cryptovaluta zoals Bitcoin enorm zullen blijven groeien. De unieke eigenschappen van Bitcoin en het toenemende gebruik ervan bewijzen dat het een duurzame betalingsoplossing en beleggingsinstrument is dat de wereldeconomie werkelijk transformeert. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie