PREMIUM ARTIKEL

Het Groene Vingertje: Stoken kan simpeler, zelfs met koukleumen in huis

Column
Foto: Pauw Media
9 nov 2021, 11:38
In haar rubriek Het Groene Vingertje schrijft Loïs Sohilait over thema´s op het raakvlak van opvoeding duurzaamheid. Ze is getrouwd, woont in Barneveld en heeft drie jonge kinderen.
In haar rubriek Het Groene Vingertje schrijft Loïs Sohilait over thema´s op het raakvlak van opvoeding duurzaamheid. Ze is getrouwd, woont in Barneveld en heeft drie jonge kinderen.

Van huis uit ben ik een houtkachel gewend, een jøtul. Wat een intense hitte kwam daar vanaf. Ik weet nog dat ik na een paar minuten opwarmen ging zitten en mijn broek bijna weg leek te fikken. De jøtul is vervangen voor een duurzame leemkachel met zitjes waar ik niet meer vandaan kom. Wat een tegenvaller was het, toen ik samen ging wonen en alleen nog stalen radiatoren had. Ik zette ze graag op standje levensgevaarlijk. Als je je erin verdiept, en niet alleen denkt aan die verschrikkelijke gasrekening straks, is de CO2 uitstoot van het verwarmen van je huis niet zo grappig. Het staat gelijk aan ruim een jaar autorijden per persoon per jaar (1000 liter benzine!) voor het verwarmen van je huis en water. Verbranden van aardgas is ontzettend vervuilend. Dit komt doordat er ook stikstofoxiden vrijkomen. Daarnaast is het een eindige grondstof. Reden genoeg om je verbruik zoveel als mogelijk te beperken, hoe vervelend dat ook klinkt in deze frissere maanden. 

ISOLEREN Het meest effectief is je huis onder handen nemen: isoleren, een warmtepomp of zonnepanelen. Maar… Daar heb ik nu geen geld voor. Het kan simpeler, zelfs met koukleumen in huis. Onze radiator staat sinds vorige week ‘s ochtends een uurtje op 19,5. Dat is gewoon fijn wakker worden zonder een koude neus. Na dat uurtje stoken is de strat..

Deel dit artikel via:









advertentie