Afbeelding
Foto: Pexels

In drie simpele stappen weten wat de btw is

29 oktober 2021 om 09:24 Partnercontent

De btw, ook wel omzetbelasting genoemd, is een belangrijk gegeven voor ondernemers. Om te weten wat je aan het eind van het kwartaal afdraagt aan de Belastingdienst over verkochte goederen en diensten, maar ook om te weten wat je juist van de omzetbelasting af mag halen. Het berekenen van btw is met deze tool een fluitje van een cent.

De verschillende tarieven

De eerste stap is misschien wel de lastigste stap. Het bepalen van het btw-tarief. Meestal weet je dit wel als ondernemer, maar het kan soms voorkomen dat een dienst of product dat jij levert afwijkt van het tarief dat jij normaal gesproken hanteert. In principe is het tarief van 21% btw eerder regel dan uitzondering. De uitzonderingen staan dan ook op een rijtje. Het tarief van 21% wordt ook wel hoog tarief genoemd.

Naast de 21% bestaat ook de 9% btw en de 0% btw, het laag tarief. En het kan ook nog zo zijn dat je bent vrijgesteld van btw. Dat is iets anders dan 0%. 0% btw breng je in rekening wanneer je je op de internationale markt begeeft of wanneer er op een andere manier btw wordt gerekend. Bijvoorbeeld wanneer je alcohol of tabak verkoopt. De vrijstelling van btw komt meestal voor bij diensten en producten die een maatschappelijke functie hebben, zoals onderwijs of gezondheidszorg. Ook het verschaffen van verzekeringen, het schrijven van journalistieke teksten of sportclubs hebben een vrijstelling van btw. Een nadeel aan een vrijstelling van btw is dat je ook geen btw terug kan vragen. 

Overlap van tarieven

Diensten waarover 9% btw gerekend mag worden, zijn bijvoorbeeld het repareren van schoenen, het aanbieden van logies of het vervoeren van personen. Producten met het 9%-tarief zijn bijvoorbeeld voedingsmiddelen, geneesmiddelen en kunst. In de praktijk kan het dus voorkomen dat je met verschillende tarieven moet rekenen. Zo kan een kapper over het knippen van het haar 9% btw rekenen, maar over een verkochte shampoo of stylingsmiddel 21% btw. Mocht je twijfelen over welk tarief je mag hanteren, neem dan contact op met de Belastingdienst of overleg met jouw boekhouder.  

Het te berekenen bedrag

Dat was de moeilijkste stap. De volgende stap in de tool is het invullen van het bedrag. Daarna geef je aan of dit het bedrag inclusief of exclusief btw is. Vervolgens berekent de tool het bedrag exclusief btw, het btw-bedrag en het bedrag inclusief btw. Het handige aan deze tool is dat je de berekening kunt mailen naar jouw mailadres, zodat je het niet zelf nog hoeft te noteren of te onthouden. Dit is ideaal wanneer je de berekening op een later moment weer nodig hebt.

Business to business

Wanneer je als bedrijf met een zakelijk bedrijf een deal sluit, wordt er eigenlijk altijd gesproken over bedragen exclusief btw. Dit komt omdat je de te betalen btw later weer terug kan vragen bij de Belastingdienst. Je betaalt dus eerst wel de btw, maar het wordt bij de kwartaalaangifte of maandaangifte in mindering gebracht op de betalen omzetbelasting.

Op deze manier hoef je nooit meer een rekenmachine te gebruiken wanneer je de btw wilt berekenen. Ook de formule voor het berekenen van btw hoef je niet te onthouden. Zo maak je het jezelf een stuk makkelijker.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie