Afbeelding
Politie

Politie zoekt zes relschoppers die in Barneveld geweld pleegden tegen agenten

27 oktober 2021 om 12:56 Overig

BARNEVELD De politie is nog op zoek naar zes relschoppers die zaterdag 8 mei aanwezig waren bij de anti-coronademonstratie in Barneveld en in gevecht gingen met de Mobiele Eenheid. De zes mannen worden verdacht van openlijke geweldpleging tegen politie-agenten.

Dat meldde de politie dinsdagavond tijdens een uitzending van tv-programma Opsporing Verzocht (AvroTros). Het gaat om zes mannen die, zoals op beelden te zien is, duidelijk geweld gebruikten tegen agenten. ,,Collega’s zijn die zaterdagmiddag belaagd, waarbij duidelijk was dat het deze relschoppers puur te doen was om geweld te gebruiken’’, aldus Sven Strijbosch namens de politie. ,,Ze zochten doelbewust de confrontatie op, sommigen maakten daarom ook expres gebruik va gezichtsbedekking.’’

Tijdens de confrontatie tussen de betogers en de ME, die plaatsvond op de bewuste zaterdagmiddag plaatsvond bij de spoorwegovergang tussen de Van Zuijlen van Nieveltlaan en Burgemeester Kuntzelaan, werden meerdere politie-agenten belaagd. ,,Sommigen werden in hun rug getrapt, anderen op hun hoofd’’, aldus Strijbosch. ,,Ook werd met stenen gegooid richting de agenten.’’

Op basis van politie-onderzoek zijn enkele verdachten die aanwezig waren al wel herkend, maar aanhoudingen zijn nog niet verricht. De politie zoekt nu specifiek naar zes mannen, van wie op basis van beeldmateriaal duidelijk te stellen is dat ze geweld gebruikten. Één van de verdachten probeerde bijvoorbeeld een wapenstok van de ME-er af te pakken, van een andere verdachte is op beelden te zien dat hij zich bukt om stenen van het spoor te rapen om ermee te gooien. Op een ander beeld is te zien dat twee mannen gezamenlijk een ME-er belagen en naar de grond werken. 

De groep relschoppers waren lid van zogeheten ‘Defend-groepen’’ die ook bij andere anti-coronademonstraties in het land meeliepen. Ze vormden een klein deel van de ongeveer tweeduizend betogers die af waren gekomen op een bij de gemeente onaangekondigde demonstratie van de actiegroep ‘Police for Freedom’. De gemeente vaardigde een noodbevel uit en verbood de betogers naar het centrum van Barneveld te trekken. De relschoppers besloten alsnog de confrontatie met de ME, die ter hoogte van de spoorwegovergang een linie had gevormd, aan te gaan.

De politie heeft nu beelden vrijgegeven van de zes gezochte verdachten, en wijst ook op specifieke kenmerken zoals tatoeages en kledingstukken. Mensen die één of meerdere van deze mannen herkennen, kunnen contact opnemen met Opsporing Verzocht, via telefoonnummer 0800-6070.

Wouter van Dijk

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie