Directeur Henk van de Pol van Van Manen Haarden en Kachels. ,,Goed stoken zorgt voor optimale verbranding en vrijwel geen overlast.''
Directeur Henk van de Pol van Van Manen Haarden en Kachels. ,,Goed stoken zorgt voor optimale verbranding en vrijwel geen overlast.'' Hiemstra Media

Stooktrainingen Van Manen in Barneveld

22 oktober 2021 om 08:57 Wonen

BARNEVELD Hogere gasprijzen kunnen leiden tot een toename van houtstook. Meer mensen kiezen voor het stoken van een houtvuur, in plaats van de verwarming een paar graden hoger te zetten. Bij zo’n toename is het extra belangrijk dat er aandacht is voor de manier van stoken. Daarom organiseert Van Manen Haarden en Kachels in Barneveld stooktrainingen. 

,,Wij willen maatschappelijk ons steentje bijdragen en vinden het heel belangrijk dat op de juiste manier gestookt wordt. Goed stoken zorgt namelijk voor optimale verbranding en vrijwel geen overlast”, vertelt Henk van de Pol, directeur van Van Manen Haarden en Kachels in Barneveld. 

Tijdens de stookavonden in de showroom van Van Manen geven adviseurs uitleg over de vier pijlers van verantwoord verwarmen met een haard of kachel. Het is namelijk belangrijk te letten op het toestel, DE-gecertificeerde installatie, de juiste brandstof en de juiste manier van stoken.

,,Hout dat geverfd of gebeitst is, hoort niet in een haard of kachel. Ook dennenhout, spaanplaat en hardhout zijn niet geschikt’’, aldus Van de Pol. Wat dan wel? ,,Schoon en droog hout met een vochtpercentage tot achttien procent.” Ook de manier waarop gestookt wordt, is belangrijk. Bij Van Manen Haarden & Kachels wordt gewerkt met de Zwitserse Methode. Onderop ligt een laag met grote blokken met de gekloofde zijde naar boven. Daarop kruiselings nog een laag met grote blokken en daar bovenop de aanmaakhoutjes en het aanmaakblokje.

De stookavond bestaat uit een theorie- en praktijkgedeelte. De vier pijlers worden behandeld en vragen worden beantwoord. Aan het eind van de avond weet iedere bezoeker hoe hij of zij het beste hout kan stoken. ,,Bij het aanmelden kan de stoker aangeven welk type haard of kachel er thuis staat, zodat er in de showroom gestookt wordt in een vergelijkbare haard. 

Door meer mensen goed te leren stoken, wordt overlast voorkomen en blijft de relatie met de buren goed wanneer de houtkachel wat vaker aan gaat.”

Van Manen Haarden en Kachels, Dr. W. Dreeslaan 2, Barneveld. T: 0342-405 353.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie