Afbeelding
Foto door Sarah Chai via Pexels

De nieuwe SUP-wetgeving: Veel plastic wegwerpproducten verboden

13 oktober 2021 om 19:53 Partnercontent

Je hebt het vast wel meegekregen of gemerkt, sinds 3 juli 2021 is er een nieuwe wet ingegaan. Deze wet heeft onder andere als maatregel dat het verboden is om plastic wegwerpbestek en rietjes te verkopen. Dit is dan ook de reden dat je geen plastic rietje meer krijgt bij je favoriete smoothie bar of fastfoodketen. Gelukkig zijn er genoeg duurzame(re) alternatieven voor plastic disposables. We zetten er een aantal voor je op een rijtje. 

Disposables van hout met een FSC®-keurmerk 

De meest bekende alternatieven voor plastic disposables zijn de disposables die gemaakt zijn van hout, karton en papier. Nou moeten er voor deze materialen natuurlijk bomen gekapt worden, waardoor het misschien niet duurzaam klinkt. Toch zijn er genoeg duurzame keuzes die je kan maken. Ga bijvoorbeeld altijd voor disposables met een FSC®-keurmerk. Producten met dit keurmerk zijn gemaakt van hout dat afkomstig is uit verantwoord beheerd bosgebied. Er is een ruime keuze in disposables met een FSC®-keurmerk. Denk aan een kartonnen soepbeker of frietbakje.  

Disposables van gevallen palmbladeren 

Iets minder bekend zijn de prachtige disposables die gemaakt zijn van palmblad. Het gaat hier om een afvalproduct, namelijk de gevallen bladeren van een palm. Deze werden vroeger verbrand of weggegooid, maar tegenwoordig worden er prachtige schalen en kommen van gemaakt. Iedere kom of schaal is uniek omdat elk palmblad simpelweg anders is. De palmblad disposables zijn niet alleen duurzaam, maar ook enorm hip door de aantrekkelijke uitstraling. Het is op dit moment nog wel toegestaan om plastic bakjes, kommen en schalen te verkopen. Echter, jij eet toch ook veel liever jouw snacks uit een mooi en duurzaam bakje in plaats van een saaie witte plastic snackverpakking?  

Disposables van suikerriet 

Nog een duurzaam alternatief voor plastic is suikerriet. Net als bij palmblad gaat het hier om een afvalproduct. Namelijk het afval dat overblijft nadat de suiker uit het riet is onttrokken. Van suikerriet worden vaak menuboxen en hamburgerbakjes gemaakt. Deze heb je waarschijnlijk wel eens voorbij zien komen, wellicht zonder te weten dat het suikerriet is. Suikerriet disposables zijn enorm duurzaam omdat ze van afval worden gemaakt en 100% biologisch afbreekbaar zijn.  

Nog veel meer duurzame materialen 

Naast de genoemde materialen zijn er nog veel meer duurzame alternatieven voor plastic. Denk bijvoorbeeld aan bamboe. Deze plant groeit enorm snel, waardoor het weinig negatieve effecten op de natuur heeft. Ook PLA is een goed alternatief voor plastic. PLA is een biologisch afbreekbaar plastic dat gemaakt is van plantaardige suikers. PLA wordt vaak gebruikt voor transparante deksels en bekers. Het is bijna niet te onderscheiden met normaal plastic, maar wel een stuk duurzamer.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie