Afbeelding
Foto: Shutterstock

Woningcorporatie grijpt lang niet altijd op tijd in bij vochtprobleem

8 oktober 2021 om 12:41 Partnercontent

Uit diverse berichten blijkt dat woningcorporaties lang niet altijd accuraat reageren op klachten over een vochtprobleem in huis. Vochtproblemen kunnen grote gevolgen hebben, naarmate ze erger worden. Schade aan een wand of bijvoorbeeld plafond is onvermijdelijk. Daar komt bij dat houten constructies in de woning ernstig verzwakt kunnen raken als het vochtprobleem niet wordt aangepakt. Er zal steeds meer vocht in het hout trekken, met alle risico’s en gevolgen van dien. De luchtvochtigheid meten kan vermoedens van een lekkage in huis bevestigen. Specialisten binnen dit vakgebied raden aan zo’n meting tijdig uit te laten voeren. Met een hygrometer kun je de luchtvochtigheid ook zelf in de gaten houden.

Toenemende luchtvochtigheid bij een lekkage 

Vaak is niet direct duidelijk dat er sprake is van een lekkage. Een lekkage kan zich bijvoorbeeld voordoen onder de dakbedekking, rond een leiding achter de binnenmuur, enzovoorts. De lekkage merkt men op, zodra schade zichtbaar is. Schade kent verschillende vormen. Denk aan de gele plekken, die vaak op wanden of plafonds ontstaan bij een lekkage. Een manier om een lekkage al in een eerder stadium op te merken, is het opmeten van de luchtvochtigheid in huis. Als de luchtvochtigheid toeneemt, kan dit een reden zijn om extra alert te zijn op lekkages. Des te sneller de lekkage verholpen wordt, des te kleiner is de kans op een serieuze vochtschade aan woningen. Het is voor woningcorporaties zaak om klachten en meldingen van bewoners serieus te nemen.

Hoge luchtvochtigheid schadelijk voor gezondheid bewoners

Naarmate de luchtvochtigheid binnen een woning toeneemt, groeit ook het risico op gezondheidsklachten. Onder meer klachten gerelateerd aan astma en reuma kunnen verergeren wanneer er sprake is van een hoge luchtvochtigheid. Ook kortademigheid kan voortkomen uit de hoge luchtvochtigheid in de woning. Door de woning goed te ventileren zal de luchtvochtigheid en daarmee het risico op gezondheidsklachten afnemen. Het is echter slechts het bestrijden van symptomen en duidelijk niet het oplossen van de oorzaak van dit probleem.

Schimmels door vochtplekken op wanden

Als de vochtplekken zichtbaar worden op wanden in huis, zal schimmelvorming een volgende stap zijn. Ook zonder deze plekken met schimmels aan te raken, zal je hiermee in aanraking komen. De sporen van deze schimmels dwarrelen in de lucht en worden ingeademd. Om dergelijke situaties tegen te gaan is het des te belangrijker dan een woningcorporatie signalen van lekkages in huurwoningen serieus oppakt. Een professionele organisatie inschakelen om een luchtvochtigheidsmeting uit te voeren in de woning kan zo’n melding kracht bij zetten. Overigens geldt voor lang niet alle woningcorporaties dat klachten niet serieus worden opgepakt. Gelukkig gaat het bij veel van deze organisaties wel goed en worden lekkages in een vroeg stadium aangepakt. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie