MHCB Heren 1 met achter van links naar rechts: Raemon Tijsseling, Tristen van Leijenhorst, Sjors-Victor Schwarz, Mathijs Hille, Diego de Ridder, Maarten Bongers, Patrick de Blecourt, Guus Baggerman van Houweninge, Leon de Ridder, Daniël de Man, Charlie de Paauw, Tim Booy en Bjorn Versteeg.Vooraan de keepers Martan Renes (links) en Damion Renes. Teammanager Paul Janssen en trainer/coach Michael Smith ontbreken.
MHCB Heren 1 met achter van links naar rechts: Raemon Tijsseling, Tristen van Leijenhorst, Sjors-Victor Schwarz, Mathijs Hille, Diego de Ridder, Maarten Bongers, Patrick de Blecourt, Guus Baggerman van Houweninge, Leon de Ridder, Daniël de Man, Charlie de Paauw, Tim Booy en Bjorn Versteeg.Vooraan de keepers Martan Renes (links) en Damion Renes. Teammanager Paul Janssen en trainer/coach Michael Smith ontbreken. Erik van 't Land

‘Samen groeien het belangrijkste’ bij MHC Barneveld Heren 1

8 oktober 2021 om 08:41 Hockey

BARNEVELD Ondanks zijn 28 jaar is hij een gepokt en gemazeld hockeyman. Dit seizoen maakt Michael Smith zijn debuut als trainer/coach van MHC Barneveld Heren 1. ,,Wat ooit een tussenjaar zou worden, duurt nu al tien jaar.”


Smith, opgegroeid in Amerongen en nu woonachtig in de Gelderse hoofdstad Arnhem, speelde tot voor kort zelf ook nog hockey, bij HCM in zijn woonplaats. Verder combineert hij dit ook nog eens met diverse andere functies binnen de sport, wat dat betreft leeft hij de Amerikaanse droom. Hij heeft ook nog eens roots uit dat land. Hij vertelt eerst over zijn verleden. ,,Wat ooit, na mijn VWO, een tussenjaar zou worden, duurt nu dus al een stuk langer. Ik zou na mijn behaalde diploma gewoon lekker een jaartje training geven maar dit werd dus heel wat meer. Acht jaar was ik technisch manager en prestatiecoördinator van HCM Arnhem en heb ik Jongens Onder-14 van Oost Nederland gedaan. Dat laatste doe ik nog steeds.”

NIET HET ENIGE Dat was nog lang niet het enige. Wageningen B1 staat op zijn conduitestaat, evenals een rol als coördinator van de D-jeugd en C-jeugd aldaar. ,,Verder speelde ik ook nog eens bij Doetinchem en dus in Arnhem. Ook ben ik technisch adviseur de regio Noord-Oost vanuit de KNHB, de hockeybond. Na vorig seizoen was ik op zoek naar een functie als trainer/coach van een eerste damesteam of eerste herenteam. Bij een onderlinge wedstrijd kwam ik in aanraking met Robert van Lemel van MHCB en daarna kwamen er meer contacten en gesprekken. Die verliepen zo positief dat ik ‘ja’ heb gezegd tegen deze functie.” Hij kende de club verder niet echt. ,,Maar ik wist wel dat ze een mooi oud ‘blokhut-clubhuis’ hadden. Dat is nu dus wel veranderd met die vernieuwde accommodatie.” Hoe zijn verder z’n eerste indrukken van het eerste herenteam? ,,Het is een heel goede, gemotiveerde groep waar het fijn mee werken is. Er is heel veel inzet bij die gasten. Dat is de basis natuurlijk, maar is niet overal aanwezig.” Wat staat de twintiger voor met zijn team, hoe wil hij zijn hockeyelftal laten spelen dit seizoen? ,,Ik ben een trainer die gaat voor aanvallend hockeyspel met een afwisseling van hoge druk en ‘half court press’. Met mijn teams wil ik met veel druk naar voren spelen. Daar moet de ploeg compact staan en als één geheel, combinerend, een weg naar het doel zoeken. De ruimtes goed opzoeken, daar gaat het om. Verder wil ik ook mentaal sterker worden met het team. Samen groeien, daar draait het om. Ook wil ik meer gesprekken gaan voeren, zowel individueel als in teamverband. ‘Wat ging goed, wat kan beter’, dat zijn belangrijke vragen bij dit soort sessies.” 

GEEN OVERWINNINGEN Al deze plannen hebben nog niet geleid tot overwinningen. Wat heet, MHCB staat nog puntloos onderaan na vier duels. Hoe kan dat? ,,Nou, ik moet zeggen dat we de sterkere tegenstander van deze competitie al hebben gehad én dat we de nodige blessures in ons team hebben waardoor we een beroep hebben moeten doen op spelers van Heren 2 en Jong Heren 1. Ik ben blij dat deze spelers zo bereidwillig zijn, want zonder hen hadden we het nog lastiger gehad.” De selectie heeft wel enkele veranderingen ondergaan. Charlie de Paauw, Raemon Tijsseling en Tim Booy komen over van Nijkerk en Maarten Bongers is weer teruggekomen vanuit Heren 2. Gestopt zijn Bas van Lochem, Tim Dekker, Sem Stuivenberg, Marijn Dekker, Mathijs Bal en Wouter Jansen. ,,Verder ben ik vooral heel open begonnen aan het seizoen, we gaan hard werken om ons te handhaven in deze tweede klasse. We willen vooral stappen zetten in onze ontwikkeling, in teamverband en individueel. En ja, ik ben zeer te spreken over de variatie in leeftijd, van 18 tot aan zelfs 42. Want routinier Daniel de Man is er nog altijd bij…”

Jurre Jochemsen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie