Noah van Dam gisteren tijdens de training van Simplex/SSS.
Noah van Dam gisteren tijdens de training van Simplex/SSS. Erik van 't Land

Nieuwbakken SSS’er Noah van Dam: ‘Heerlijk dat het volleybal weer begint’

1 oktober 2021 om 09:20 Volleybal

BARNEVELD De lange voorbereiding is ten einde, morgen en zondag moet het gebeuren voor het vernieuwde SSS. Met een nieuwe hoofdsponsor in de vorm van Simplex en een blik vol nieuwelingen, gaat de Barneveldse volleybaltrots voor een aanval op de top-vier. In gesprek met spelverdeler Noah van Dam. ,,Op elke positie zijn de spelers aan elkaar gewaagd.”

De man uit Houten is één van de verse krachten in de equipe van trainer Hans Seubring. ,,Ik heb de afgelopen twee jaar op hoog niveau mogen trainen en spelen bij Orion, maar heb ook wat met blessures gekampt. Bij een oefenwedstrijd in 2017 met het Talent Team, waar ik toen speelde, heb ik een kruisband afgescheurd en daarna heb ik lang last gehad van naweeën. Fit zijn is dus een eerste vereiste voor mij. Op zich gaat het nu heel goed en speel ik pijnvrij dus wat dat betreft kan ik komend weekend zeker mijn minuten maken.” Zijn blessures hakten er de laatste jaren bij Orion, daar waar hij van 2019 tot 2021 speelde, dus behoorlijk in. ,,Daardoor heb ik niet heel veel gespeeld. Daar hoop ik verandering in te brengen hier bij SSS, ik hoop het sukkelen achter me te laten.” Zijn gedachten gaan nog wel eens terug naar die septemberdag vier jaar geleden. ,,Het was heel zuur omdat ik juist met Jeugd Oranje in de race was om aan het EK-Onder 20 een jaar later mee te doen. De doktoren zeiden eigenlijk dat ik het niet zou redden, maar ik wilde het ten koste van alles wel halen. Dat is gelukkig alsnog gelukt.” 

Daarna plukte hij wel enige wrange vruchten en ook afgelopen januari kreeg hij weer last, maar dan weer van zijn andere knie. ,,Ja, die gewrichten hebben wat te verduren gehad inderdaad. Maar aan de andere kant krijg ik er ook weer motivatie van, juist omdat ik zo graag wil volleyballen. Mijn drijfveer hier bij SSS is om lekker veel minuten te gaan pakken op mijn positie als spelverdeler.” Van Dam combineert zijn volleybal met een studie commerciële economie. ,,Dat doe ik in Arnhem en net nu je me belt, zit ik in de auto op weg naar huis. Ik heb een Topsportregeling wat betekent dat ik lessen kan overslaan en inhalen. Anders is het gewoon niet te combineren met de sport. Het is een kwestie van alles goed inplannen en discipline opbrengen.” Met zijn sport wil hij ooit nog eens naar het buitenland. ,,Dat is altijd een droom geweest en die heb ik nog steeds. Natuurlijk besef ik dat het volleybal geen vetpot is zoals het voetbal, maar het lijkt me nog altijd fantastisch om met mijn sport in mijn levensonderhoud te voorzien.” 

INVESTEREN Van Dam heeft de voorbereiding mede gebruikt om in zichzelf te investeren. ,,Door mijn knieblessures heb ik wel wat achterstanden opgelopen, vooral daar waar het gaat om explosiviteit en coördinatie. Ik ben wat dat betreft nog lang niet waar ik wil zijn. Ik wil - om een cliché te gebruiken - de beste versie van mezelf worden. Ik wil de komende weken en maanden ook blijven investeren in mijn spronghoogte en het snellere voetenwerk. Ik heb op zich genoeg volleybalervaring met mijn zeven jaar eredivisie bij Taurus, Talent Team Papendal en Orion, maar heb tegelijk ook wat stilgestaan door genoemde blessures. Wat dat betreft ben ik qua ontwikkeling niet zo snel gegroeid als ik zou willen.”
 De 22-jarige volleyballer is zeer te spreken over de samenstelling van de selectie in Barneveld. ,,We hebben een mooie brede selectie waar elke positie dubbel is bezet en de spelers bijzonder aan elkaar gewaagd zijn. Het zal ook duidelijk zijn dat we elke speler nodig zullen hebben dit seizoen. Het is jammer dat momenteel onze Zweedse aanwinst Johan Gruveaus afwezig is met zijn heupblessure. Een goede gozer, ik woon ook met hem samen in het volleybalhuis in Voorthuizen. Ik weet wat hij doormaakt, hij wil natuurlijk ook zo snel mogelijk weer spelen. Gelukkig is voor de rest de hele selectie fit. We hebben dan ook heel hard gewerkt aan onze fysiek, iedereen wordt sterker en dat is natuurlijk een investering voor de rest van het seizoen.”

DEBUUT Van Dam kijkt uit naar komend weekend én naar de wedstrijden tegen zijn oude club Taurus, waar hij zijn jeugd doorbracht en zijn debuut in de eredivisie mocht maken. ,,Super leuk om ze dit seizoen weer tegen te komen, ik ken er een groot aantal spelers nog altijd dus daar heb ik zeker zin in.” Wat is het doel van Van Dam en het team? ,,Het doel is de top-vier te halen en de play-offs te bereiken en andere topteams te treffen. Zaak is in elk geval om zo snel mogelijk stabiel te worden. Ik weet zeker dat we het iedereen lastig kunnen maken. Te beginnen zaterdag tegen promovendus Numidia Topvolleybal Limburg en zondag tegen Lycurgus. We willen ons visitekaartje afgeven. Ik hoop op veel supporters in De Meerwaarde en heb echt heel veel zin in dit weekend.”

Jurre Jochemsen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie