Wendy van Loenen (links) en Emma Kasteel houden zich met Nieuw Zeeland bezig.
Wendy van Loenen (links) en Emma Kasteel houden zich met Nieuw Zeeland bezig. Pauw Media

‘Minder stress voor Dahlia Dagen’

16 september 2021 om 15:15 Evenementen

VOORTHUIZEN Nee, ook in 2021 gaat de jaarlijkse bloemencorso Floralia aan Voorthuizen voorbij vanwege corona. Geen wagens door het dorp dus, maar in plaats daarvan is er zaterdag 18 september wel weer een mooie fietstocht langs fraaie mozaïeken en creatieve bouwwerken. Deze krant ging afgelopen woensdagavond kijken bij de bouw van de creatie van Team Kromme Akker.

Al van verre zijn de zagen die de leden van Team Kromme Akker hanteren voor hun fraaie kunstwerken te horen. Het team telt normaal gesproken ongeveer tien leden, waarvan er deze woensdag zes present zijn bij het gebouw van de Oranjevereniging aan de Roelengweg: drie mannen en drie vrouwen. Onder de vrouwen zijn Emma Kasteel en Wendy van Loenen. Zij vertellen alles over waar ze mee bezig zijn en vooral, wat het moet worden.

De redactie selecteert, voor u, wekelijks een aantal belangrijke, spraakmakende of opmerkelijke verhalen uit de regio.

Dahlia’s zijn nog niet te zien, die gaan ze pas volgende week steken. Aan de vormen van tempex waar de gekleurde bloemen in moeten, wordt nu al sinds mei hard gewerkt. Het thema van de Dahlia Dagen 2021 is ‘Reis om de wereld’. De eenvoudig te herkennen kangoeroe maakt al snel duidelijk voor welk werelddeel Team Kromme Akker heeft gekozen. ,,Waarom we voor Oceanië zijn gegaan?”, herhaalt Emma de vraag. ,,Ik wil er graag nog eens heen. Maar het is ook zo dat we iets met water wilden. Vorig jaar hebben we ook enkele drijvende objecten gemaakt en die vielen in de smaak, dus dat doen we nu weer. Oceanië heeft veel water, dus dat past goed.” 

,,Nee, dit is een kasuaris”, verbetert Wendy. ,,Ik kende het ook niet, maar het is een soort dodo met een hoorn.”

Behalve de kangoeroe maken de bouwers afbeeldingen van een rog, schildpad, haaievin en een fijibar, die allemaal bij de landen Australië en Nieuw-Zeeland horen. De verslaggever denkt ook een kiwi te herkennen, maar wordt al snel gecorrigeerd. ,,Nee, dit is een kasuaris”, verbetert Wendy. ,,Ik kende het ook niet, maar het is een soort dodo met een hoorn.” Een aantal van deze objecten is geplakt op een landkaart van beide landen. ,,Het geheel wordt straks vergezeld met een soort koraalboog. Volgende week gaan de 50.000 dahlia’s erin. ,,Dat is altijd ook een hele klus, maar ook wel erg leuk.” Voor alle deelnemers heeft de organisatie bijna een half miljoen dahlia’s ingekocht.

Terwijl het licht begint te schemeren, wordt er vol enthousiasme gewerkt aan de creaties. De sfeer is goed. ,,Natuurlijk hebben we lol, maar we doen het uiteraard ook voor het drankje na afloop”, grapt Emma. Volgens haar is het stressniveau voor de Dahlia Dagen, zoals de alternatieve Floralia wordt genoemd, een stuk lager dan wanneer ze ‘gewoon’ aan een wagen werken. ,,Bij een wagen is het simpel: daar begin je aan en die moet uiteindelijk gewoon helemaal af zijn. Als die niet helemaal klaar is, zie je dat meteen. Je weet dus precies waar je naartoe moet werken. Dat is duidelijk, maar zorgt ook voor stress. Hier is het anders: je kunt zelf objecten toevoegen. Maar natuurlijk ook weglaten; niemand die het ziet als je iets weglaat. In die zin is het dus iets meer ontspannen. Maar het is nog steeds hard werken hoor.”

De spanning tijdens de opbouw is dan minder hoog, maar hetzelfde geldt straks voor de prijsuitreiking, aldus Emma. ,,Het competitie-element ten opzichte van de andere teams voelt naar mijn idee toch iets anders aan. Normaal gesproken zit je samen met de andere corsoteams af te wachten om te horen wie er in de prijzen vallen. Nu is dit door corona niet zo. Dat neemt toch wel een stukje van die spanning weg. Uiteraard willen we nog steeds van alle andere teams winnen.” 

Er zijn dit jaar drie verschillende prijzen te winnen: de publieksprijs (waarbij online gestemd kan worden door middel van een QR-code die bij de creatie hangt), de bouwersprijs en de verlichtingsprijs. Ook het bouwwerk van Team Kromme Akker wordt voorzien van armaturen. ,,Dat is echt wel even een werkje”, zegt Wendy. ,,Het vraagt echt wel wat creativiteit. Maar het resultaat wordt vast prachtig.”

De creaties zijn zaterdag 18 september her en der in Voorthuizen te zien. Een speciaal uitgezette fietstocht, die online is te downloaden, leidt langs zo’n 50 bouwwerken. Los van de acht bouwteams, doen er zo’n 40 individuele deelnemers mee. Vanaf 20.00 uur worden de bouwwerken verlicht.

Jannes Bijlsma

De sfeer bij het gebouw van de Oranjevereniging zit er goed in.
Het is passen en meten om de tempex platen in de goede vorm te krijgen.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie