Jongeren demonstreerden bij Legerplaats Harskamp, waar de noodopvang is ondergebracht.
Jongeren demonstreerden bij Legerplaats Harskamp, waar de noodopvang is ondergebracht. ANP/Persbureau Heitink

Opinie: ‘Wijs niet naar jongeren in Harskamp’

27 augustus 2021 om 14:13 Opinie

Met belangstelling heb ik in de Barneveldse Krant van 26 augustus de ingezonden brief van Fokko Witteveen gelezen en ik wil daar graag op reageren.

Ik ben van mening dat we de oorzaak van de protesten in Harskamp in een ander daglicht moeten plaatsen dan het beeld dat door de heer Witteveen wordt geschetst.

Al jaren wordt in verschillende kabinetten en de Tweede Kamer gesproken over wat te doen met niet-Nederlanders, die voor de Nederlandse overheid diensten hebben verricht, met gevaar voor eigen leven. Ik herinner mij dat dit ook het geval was na de val van Srebrenica.

LANGE BAAN Elke keer als de vraag zich voordoet, praat men er in Den Haag over. Zonder snel in actie te komen schuiven onze kabinetten de noodzakelijke actie op de lange baan. Ook dit keer staan kanslozen in Afghanistan in lange rijen bij het vliegveld in Kabul, in de hoop dat zij opgehaald worden door het land dat zij gediend hebben.

Toen de Taliban in twee of drie weken doorstootte naar Kabul werd het kabinet aan het strand wakker. Mevrouw Kaag beklaagde zich over Frankrijk, omdat dit land al twee maanden bezig was mensen uit Afghanistan te evacueren zonder haar te informeren. Ja, het is lekker makkelijk om je eigen traagheid van handelen te verhullen door naar een ander te wijzen.

LOOTJE TREKKEN Met spoed werd een reddingsoperatie opgezet. Het was lootje trekken voor beschikbare opvangplaatsen en zonder enig overleg bleek Harskamp één van de ‘winnaars’ te zijn. Harskamp, met een bewonersaantal van 3550 personen krijgt er in één klap ongeveer achthonderd buren bij.

Het pluche beslist over de deurmat, zo gaat dat. Zelfs de burgemeester van Ede werd pas op een laat moment geïnformeerd.

Ik denk dat Harskampers ruimhartig zijn en dat ook zij vinden dat deze mensen geholpen moeten worden. Volgens mij is hun protest meer gericht tegen de besluitvorming en de confronterende actie van ‘We hebben een probleem en nu is-tie voor jullie’.

Ik ben het met Fokko Witteveen eens dat de tijd om te zwijgen voorbij is. Maar wijs dan vooral niet naar jongeren in Harskamp, maar rammel bij politiek Den Haag (lees kabinet) eens flink aan de deur, net zo lang tot ze echt wakker worden.

Gerard Eijk, Barneveld

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie