.
. Pauw Media

‘Met wasbare luiers bespaar je honderden euro’s’

18 augustus 2021 om 07:46 Natuur en milieu

BARNEVELD Even wat luchtigers deze keer. Letterlijk. Voordat Lev werd geboren, waren wij er snel over uit. Dit kind wilden we zo natuurlijk mogelijk groot brengen. 

Al snel denderde ik van mijn roze wolk af, waarvan ik nog steeds niet weet hoe die zou moeten voelen. De borstvoeding mislukte hopeloos. Zo’n hysterisch speelkleed bleek super vermakelijk en voor alle struggles kocht ik oplossingen in de vorm van druppels, poeders, gekke spenen en strakke slaapzakken. We maakten voor het eerst kennis met rode billen. Ik weet nog dat ik met een schuldgevoel van hier tot gunter de dokter opbelde: z’n billen zijn rood en liggen bijna open! 

Ik kreeg een nare zalf, wat ik helemaal niet op zijn billen wilde smeren. Toen ik na tien weken uit de achtbaan stapte, Lev aan de koemelkvrije voeding zat (hallo, slaap) en weer zwanger was (hormonen?) betrad ik enthousiast de wereld van de wasbare luiers. Want dag en nacht plastic rondom je billen… Ik werd er in de eerste weken na mijn bevalling ook niet vrolijk van.

Volgens Milieu Centraal gebruik je 5.400 wegwerpluiers per kind. Dat is 25 kilo aan luierafval per maand! Wegwerpluiers bestaan uit papier, plastic en synthetische korrels. Die laatste twee zijn gemaakt van aardolie, een niet-hernieuwbare grondstof. Je hebt natuurlijk allerlei fancy, ecologische luiers, maar dan zit je nog steeds met een berg stinkend afval. 

Wasbare luiers is een investering, maar daarmee bespaar je uiteindelijk tot € 500 per kind, inclusief waskosten. En nog meer als je de luiers voor je volgende kindje gebruikt. Wasbare luiers stoten inclusief productie en wassen 1,5 tot 2,5 keer minder CO2 uit. Wat een heerlijkheid om de container niet meer aan te duwen met stinkende zakken afval (toen stonden er nog niet overal luiercontainers) en voorgoed af te zijn van rode billen. Wegwerpluiers onttrekken vocht uit de huid en maken die op die manier kwetsbaar voor infecties en luieruitslag. Sneller zindelijk, geen overstromingen meer. En dan, die printjes! Mike werd gelukkig van de was ophangen, wat wil je nog meer?

Al die extra wasjes dan, het vouwwerk, poep en plas in je wasmachine? De wasbare luiers bewaren wij in een open wasmand, stank-vrij (echt!). Om de dag wassen we op 60 graden. Het ‘vouwen’ heb je zo onder de knie. Poep spoel je met inlegvel en al door de wc, mits de vellen hiervoor geschikt zijn, of in de prullenbak. Onderweg bewaar je vieze luiers in speciale wetbags. Uiteraard gebruik je ook wasbare doekjes, voorzien van water en wat olie. Met een goede poepbroek heb je er maar drie nodig, in plaats van tachtig lullige wegwerpdoekjes. En wij hadden een toffe gastouder die met ons meedeed. 

Wij gebruiken al 5,5 jaar, met zindelijke tussenperioden, het SIO (Snap-In-One)-systeem. Op dit moment helaas parttime, in combinatie met wegwerp (de helft hadden we al voorzichtig verkocht, want Eden was een verrassing). En dan zijn vijfhonderd woorden er altijd te weinig. Veel plezier op Nappys.nl of Het Luierhuis op Instagram. Hallo, nieuwe verslaving!

In het Groene Vingertje schrijft Loïs Sohilait uit Barneveld over de thema´s opvoeding en duurzaamheid. Ze is getrouwd en heeft drie jonge kinderen. Reageren? Mail Barneveldsekrant@bdu.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie