Afbeelding
betonvloer

Hoe kun je beton reinigen?

11 augustus 2021 om 09:57 Partnercontent

Beton wordt de laatste jaren steeds meer gebruikt in huizen in Nederland. Dit is vooral het geval als je je woning inricht met behulp van de moderne woonstijl. Hierin hoort onder meer beton cire zeker thuis, wat je bijvoorbeeld op de wanden van je badkamer kunt gebruiken. Daarnaast kan dit materiaal ook gebruikt worden op de vloer, al kun je natuurlijk ook kiezen voor een gietvloer van polyurethaan. Dit past zonder twijfel ook goed in een modern huis, maar eigenlijk is het misschien nog wel beter om een betonvloer te laten aanbrengen. Je zult dan wel deze betonnen oppervlakken moeten reinigen, wat je kunt doen met behulp van dit artikel. 

Basisreiniging

Het eerste dat je moet weten over het reinigen van beton? Je hoeft niet delicaat te zijn. Het is tenslotte een heel hard materiaal. Met deze benadering kun je een heel eind komen bij het verwijderen van vastgekoekt vuil, meeldauw, gemorste verf en de meeste voedselvlekken. Buitenhuis beton reinigen kun je bijvoorbeeld doen met behulp van een hogedrukreiniger in combinatie met een biologisch afbreekbaar reinigingsmiddel. Als je binnen ook beton hebt laten aanbrengen dan hoef je in principe alleen maar een emmer, schrobborstel en wasmiddel te kopen. Ook kun je hierbij ammoniak of waterstofperoxide gebruiken. Het slechte nieuws voor de veeleisende huiseigenaar is dat beton een poreus materiaal is met ontelbare kleine holtes die vuil, schimmel en allerlei diepe, hardnekkige vlekken kunnen bevatten. Je kunt en moet proberen gewone reinigingsmiddelen rechtstreeks op de moeilijke plekken aan te brengen en te schrobben met een borstel. Maar misschien kom je niet ver genoeg, je kunt dan nog een toepassing van zoutzuur toepassen als laatste redmiddel.

Zware reiniging

Zoutzuur kan namelijk echt wonderen verrichten op vuil beton en het kan ook erg handig zijn bij het verwijderen van overtollige uitstrijkjes van opgedroogde mortel en voegmiddel of bij pogingen om hardnekkige roestvlekken te verwijderen. Houd er echter rekening mee dat je uiterst voorzichtig moet zijn met dit krachtige zuur. Gebruik zelfs geen zoutzuur, tenzij het echt nodig is. Dit is dus echt het laatste redmiddel van een betonnen oppervlak, maar eigenlijk kun je het beter gewoon niet gebruiken. Als je het toch moet gebruiken, draag dan beschermende kleding en volg altijd de aanwijzingen van de fabrikant voor verdunning.

Vlekken voorkomen

Betonsealer is een betrouwbare optie om vlekken in de eerste plaats te voorkomen. Kies een heldere waterafstotende sealer op silaan- of siloxaanbasis en breng het product aan met een verfspuit of roller. Afdichting heeft geen invloed op het uiterlijk of de tractie van het betonoppervlak. Door hier gebruik van te maken zul je ervoor zorgen dat je nooit zoutzuur hoeft toe te passen bij het reinigen van de betonnen oppervlak. Als de schade al is aangericht en geen enkele hoeveelheid of mate van reiniging lijkt te werken, overweeg dan, als het binnenbeton is, een metselwerkprimer en een metselwerkafwerking aan te brengen. Een dergelijke coating zal de oude vlekken verbergen en het beton afdichten om verdere vlekken te voorkomen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie