Afbeelding
.

Zelf klussen in huis. De beste tips

3 augustus 2021 om 16:42 Partnercontent

Er zijn veel klussen in en om het huis die je zelf kunt uitvoeren. Dit bespaart geld en is ook nog eens leuk om te doen. De kans is groot dat je er in de vakantieperiode meer tijd om de handen eens flink uit de mouwen te steken. Ben je heel handig, dan kun je de wat grotere klussen en zelfs verbouwingen zelf aanpakken, maar ook als je niet zo handig bent zijn er veel dingen die zelf kunt doen. Een muur schilderen, een lamp ophangen of een laminaatvloer leggen. Wil jij zelf aan de slag in je huis? Lees dan snel verder voor de beste tips.

Goede apparaten en hulpmiddelen
Ga je klussen dan heb je vaak gereedschap of apparatuur nodig. Ga je een deur opnieuw in de verf zetten? Dan heb je een schuurmachine nodig. Bij het schilderen heb je rollers en kwasten nodig. Moet je gereedschap of hulpmiddelen aanschaffen? Let dan goed op de kwaliteit van deze gereedschappen. Deze is namelijk van invloed op het eindresultaat. Vaak zijn producten van goede kwaliteit iets prijziger, maar hiermee zorg je wel voor het optimale eindresultaat en gebruikersgemak. Gereedschappen en hulpmiddelen bij het klussen kun je vinden in bouwmarkten zoals Hubo.nl

Zorg dat je alles in huis hebt
Als je steeds op en neer moet naar de bouwmarkt omdat je iets vergeten bent, verlies je veel tijd. Zorg daarom dat je van te voren precies weet wat je allemaal nodig hebt. Zoek op wat je nodig hebt en maak een lijst. Denk hierbij niet alleen aan gereedschap en grotere materialen, maar ook aan de kleine dingen zoals afdekfolie, tape en lijm. Zo weet je ook precies wat je kwijt bent aan de klus die je gaat uitvoeren. Koop vervolgens alles in een keer in de bouwmarkt of online. 

Informeer jezelf
Een goede voorbereiding is het halve werk wordt wel eens gezegd. Niet is minder waar voor het uitvoeren van een klus. Ga je onvoorbereid te werk, dan loop je de kans dat je iets verkeerd doet waardoor je weer opnieuw kunt beginnen en in het ergste geval bepaalde materialen opnieuw moet kopen. Zorg er dus voor dat je van tevoren uitzoekt hoe je de klus moet aanpakken als je deze nog nooit eerder hebt uitgevoerd. Maak een stappenplan en werk dit vervolgens af.

Werk veilig
Tijdens het klussen kan veel mis gaan. Jaarlijks belanden er mensen in het ziekenhuis omdat er een ongeluk gebeurt tijdens het klussen. Daarom is het belangrijk om veilig te werken. Zorg ervoor dat je een veiligheidsbril draagt om je ogen te beschermen tijdens het zagen. Draag werkhandschoenen om je handen te beschermen en stevige werkschoenen eventueel met stalen neuzen om te voorkomen dat er zware materialen op je voeten vallen. Ga altijd voorzichtig te werk en doe geen dingen waarvan je niet zeker weet dat je ze veilig kunt uitvoeren. 

Zoek uit of je een vergunning hebt
Voor de meeste kleine klussen heb je geen vergunning nodig, maar voor het uitvoeren van bepaalde grotere klussen soms wel. Wil je een dakkapel plaatsen, dan is de kans groot dat je hiervoor een vergunning bij de gemeente moet aanvragen. Doe dit ruim van te voren, want vaak duurt het een aantal weken voordat de vergunning wordt verstrekt. Begin intussen niet met het uitvoeren van de klus. Doe je dit en de gemeente komt hier achter, dan moet je in het ergste geval alles weer afbreken.

Klussen met water
Ga je een klus uitvoeren waarbij de waterleiding een rol speelt, bijvoorbeeld in de badkamer, radiatoren of de wc, zorg er dan voor dat je van tevoren de hoofdkraan dichtdraait. Zorg dat iedereen hiervan op de hoogte is. Het is ook verstandig om van te voren te zorgen voor voldoende drink en spoelwater. Denk ook na wat je gaat doen als er iets mis gaat. Wat ga je doen als je de waterleiding beschadigt? Kun je dit zelf oplossen of heb je hiervoor een expert nodig? 

Klussen met elektriciteit
Wees extra voorzichtig met klussen waarbij elektriciteit een rol speelt. Zoek uit welke circuits over welke stoppen lopen. Zet altijd de groep uit als je bezig gaat met de elektriciteit en controleer of de stroom daadwerkelijk is uitgeschakeld voor je begint. Houd kinderen tijdens het klussen met elektriciteit uit de buurt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie