Afbeelding
Pauw Media
COLUMN

Groen doen en het rimpeleffect

3 augustus 2021 om 16:12 Opinie

BARNEVELD De kranten stonden er twee weken geleden vol mee. Het megapakket van de EU om het klimaat te redden. Het zal ons bakken met geld gaan kosten. Het enige waar we aan leken te denken. Zal het ons ook wat opleveren? 

Het klimaatpanel van de VN bestaande uit duizenden wetenschappers, brengt in haar uitgelekte rapport verontrustende boodschappen naar buiten. Volgens het rapport bereiken we mogelijk kantelpunten. De leefbaarheid van de aarde hangt hier vanaf. De natuur past zich wel aan, wij kunnen dat niet. Het is niet meer een ver-van-ons-bed-show. Dat hebben we de afgelopen weken gemerkt met de heftige overstromingen. Daarnaast blijkt Nederland een grote inhaalslag te moeten maken vergeleken met andere Europese landen en werd zij onlangs ook wel ‘één van de vieze mannen’ genoemd. 

Na dit soort berichten heb ik er wel eens een hard hoofd in. Heeft het nog zin? Om te kiezen voor een grotendeels plantaardig eetpatroon? Plastic in de ban te doen? Minder te consumeren? En dit te delen met half Barneveld?

RIMPELEFFECT Ooit weleens gehoord van het rimpeleffect? Steek je vinger in spiegelglad water en kijk naar de rimpels die ontstaan. Iedere keuze die je maakt en iedere stap die je zet richting duurzaam leven heeft effect. En het werkt door. De rimpel wordt steeds groter en er komen nieuwe rimpels bij. Je kinderen, familie, vrienden, collega’s. Je omgeving. Dit is wat ik wil bereiken met mijn columns. Bewustwording, confrontatie, inspiratie en hopelijk verandering. En daar horen ook tegengeluiden bij. Zoals de brief van Jan Workamp van 19 juli. 

WEES KRITISCH Als je de ernst ervan inziet, de gevolgen ervan voor al het leven op aarde binnen een aantal decennia, maakt het niet per se uit wat of wie de veroorzaker is. Of dat duizenden kilometers van jou vandaan gebeurt of dicht bij huis (het gebeurt namelijk beide). Of jij er wel of niet direct last van ervaart. Het welzijn van de aarde gaat ons allemaal aan. En we hebben allemaal invloed hierop, ook al voelt dat niet altijd zo. 

Als burger is dat door het goed hanteren van je stempotlood (ik hoor het mijn moeder nog zeggen: ‘Je gáát stemmen, Loïs!). En waar je daarna mee stemt: je portemonnee. Wees kritisch en doe onderzoek naar wat je koopt en welk bedrijf je ermee steunt. Wees beducht op greenwashing, iets waar Jan Workamp een mooi voorbeeld van gaf: het certificeringssysteem voor soja. Het zijn certificaten die bedrijven in alle denkbare industrieën gebruiken om zich groener voor te doen dan ze daadwerkelijk zijn. Investeren jouw bank en zorgverzekeraar in groene projecten of kan je beter overstappen?

En natuurlijk. Ik heb er ook niet alle dagen zin in of tijd voor. Die overstap naar een groene bank staat hier ook al een jaar op mijn to-do. En ik rond ook soms, met half dichtgeknepen ogen, een online bestelling bij een fast-fashion keten af. Maar dat gebeurt wel steeds minder. Omdat ik de rimpel ook weer tegenkom. Want weet, een ieder kan dat rimpeleffect veroorzaken. Het heeft zin, echt.

In het Groene Vingertje schrijft Loïs Sohilait uit Barneveld over de thema´s opvoeding en duurzaamheid. Ze is getrouwd en heeft drie jonge kinderen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie