Afbeelding
Rijbewijs halen

Je rijbewijs halen? Dit moet je vooraf weten

23 juli 2021 om 08:25 Partnercontent

Een rijbewijs halen is voor iedereen spannend, je moet allerlei nieuwe regels leren, verkeersborden herkennen en vooral moet je heel snel kunnen reageren op moeilijke situaties. Een fout zit ook al in een klein hoekje. Daarom is het belangrijk dat jij op een fijne maar vooral effectieve manier jouw rijlessen hebt, hiervoor moet je dan dus ook een goede rijschool hebben.

Gelukkig kun je goed voorbereid de weg op gaan voor elke les én voor je examen. Lees  gauw verder om te ontdekken hoe je dat aanpakt.

Allereerst: laten we het hebben over het Keizer Karelplein

Bekend bij alle Nijmegenaren, gevreesd door iedereen buiten de stad: het Keizer Karelplein. Een chaotisch plein waar het lijkt alsof iedereen door elkaar rijdt zonder aanwijzingen en duidelijke richting. Het Keizer Karelplein is in feite gewoon een rotonde met meerdere rijbanen. Er zijn ook meerdere stoplichten en in tegenstelling tot wat je gewend bent, moet je soms op de rotonde wachten tot je door kunt rijden voor een stoplicht.

De kans dat je hier terecht komt tijdens het afrijden is behoorlijk groot. Daarom zijn zoveel mensen bang om hun rijexamen te volbrengen. Maar jij niet. Want jij gaat aan die instructeur vragen of je lekker vaak over het plein mag rijden. En terwijl je bezig bent, kun je gelijk andere rare kruispunten aandoen. Leer de stad kennen en voorkom dat je bang bent voor dit soort plekken. Het is alleen maar een verkeersplein en als je het eenmaal door hebt, sjees jij er elke keer weer als eerste doorheen!

Wat je moet weten over het theorie examen

Voor je het praktijkonderdeel van je rijbewijs kunt afronden, moet je een theorie examen afronden. Een rijbewijs B en een rijbewijs D bestaat namelijk uit een praktijktoets en een theorietoets. Het is aan te raden om te zorgen dat je de theorie hebt voor je aan de slag gaat met de praktijk. 

Zo verloopt een theorie examen

Wanneer je het theorie examen af gaat leggen dan doe je dit op locatie bij het CBR. Er is een grote examenzaal waar allemaal computerschermen staan. Je neemt plaats achter een van de schermen, vaak krijg je een nummer toegewezen. Het scherm heeft een touchscreen, net als je smartphone. Vervolgens krijg je een aantal verschillende vragen te zien:

  • Een onderdeel over gevaarherkenning (25 vragen totaal).
  • Een onderdeel kennis (12 vragen totaal).
  • Een onderdeel inzicht (28 vragen totaal).

Alles bij elkaar ga je dus 55 vragen beantwoorden. Je mag er maximaal 17 fout hebben, en per onderdeel verschilt hoeveel er fout mogen zijn. Het is daarom belangrijk dat je je goed voorbereid. Er zijn allerlei oefenexamens online te vinden. Daarnaast is het aan te raden om je goed te verdiepen in het theorieboek, een boek waarin je  alle stof vindt die je moet kennen. Vaak kun je deze via je rijschool of online kopen.

Soorten vragen op je theorie examen

De vragen op je theorie examen zijn niet alleen ingedeeld op basis van thema gevaarherkenning, kennis of inzicht. Ze zijn ook verdeeld op basis van het type vraag of vraagstelling. De volgende soorten vragen ga je tegenkomen:

  • meerkeuzevragen waarin vaak 3 of 4 keuzes zijn;
  • invulvragen waarin je een getal moet invullen;
  • hotspotvragen waarbij je op de juiste afbeelding moet drukken;
  • sleepvragen waarbij je afbeeldingen in een bepaalde volgorde moet zetten of moet koppelen aan een bepaald woord of situatie.          

Een theorie examen duurt doorgaans ongeveer 30 minuten. Het is mogelijk om extra tijd te krijgen, dan heb je 15 minuten langer de tijd dan anderen. Deze extra tijd mag je niet inzetten voor het onderdeel over gevaarherkenning. Dat is omdat je in de auto op de weg ook niet extra tijd krijgt voor gevaarlijke situaties; je moet snel en goed handelen.

Je mag al vanaf je 16e levensjaar je theorie halen. Best handig, want zo kun je zorgen dat je de theorie al hebt voor je met praktijklessen begint. Je mag namelijk geen praktijkexamen afleggen als je de theorie nog niet hebt. 

Schrijf je op tijd in voor toetsen 

Het CBR is door de jaren heen alleen maar drukker geworden. Wachttijden lopen enorm op en prijzen worden er ook niet milder op. Het is daarom verstandig om je op tijd in te schrijven voor al je toetsen.

Ben je al aan het lessen? Ga dan direct op zoek naar een plekje om je praktijk examen in te plannen. Er zijn steden waarin de wachttijden weken of zelfs maanden op kunnen lopen. Als je er vroeg bij bent dan heb je vaak alle tijd om je examen in te plannen.

Hetzelfde geldt trouwens voor je theorie examen: de wachttijden zijn daar korter, maar ze zijn er wel. Er is niet bepaald in het vooruitzicht dat daar binnenkort verandering in komt bij het CBR. Moet je onverhoopt toch een herexamen inplannen? Doe dat direct nadat je gezakt bent, ook al is dat misschien niet leuk. Hoe verser de kennis in je hoofd is, hoe beter. Maandenlang wachten gaat dan niet helpen.

Een snelcursus: iets voor jou?

Wil je er gewoon lekker snel vanaf zijn? Je rijbewijs halen kan ook via een snelcursus. Dan prop je alles in een paar weken, zodat je snel klaar bent. Het kan echter ook vermoeiend zijn dus je moet er wel klaar voor zijn.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie