Leo van Doeselaar
Leo van Doeselaar Onbekend

Organist Van Doeselaar opent orgelzomerserie Oude Kerk

21 juli 2021 om 06:41 Activiteiten Deel je nieuws

Donderdagavond 22 juli opent de bekende organist Leo van Doeselaar de orgelzomerserie van de Oude Kerk in Barneveld. Op het prachtige Paradijsorgel brengt hij een verrassend programma ten gehore met als titel ‘De orgelklas van Johann Sebastian Bach’. Een programma dat barokexpert Van Doeselaar op het lijf geschreven is.
Het concert begint om 20.00 uur. De kerk is open vanaf 19.30 uur. De toegangsprijs is 7 euro en kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen. Locatie: Torenplein 1, Barneveld.

Van Doeselaar speelt werken van twaalf leerlingen van de grote Bach. Muziek uit deze periode is bij uitstek geschikt om de rijke klankwereld van het uit 1765 daterende Paradijsorgel te tonen. Het is een fris programma geworden, vol contrasten. Praeludium en Fuga’s, sonates, maar ook diverse herkenbare koraalmelodieën zullen ten gehore worden gebracht; uiteraard in fraaie bewerkingen.
Van Doeselaar sluit het programma af met het Praeludium en fuga in f-moll van zijn zoon Wilhelm Friedemann Bach. Dit stuk werd tot zo’n 20 jaar geleden aan vader Bach toegeschreven, maar het is van zijn oudste zoon. Overigens, van Wilhelm Friedemann werd tijdens zijn leven al gezegd dat hij in zijn orgelspel zijn vader evenaarde, zo niet overtrof.

Van Doeselaar is een veelzijdig musicus, die als organist, pianist en fortepianist een enkele eeuwen omvattend repertoire bestrijkt. Als organist heeft hij een grote concertpraktijk opgebouwd in binnen-en buitenland en is hij een veelgevraagd jurylid en docent bij internationale orgelfestivals. Hij doceerde aan de Kunsthogescholen van Amsterdam en Den Haag en vervolgens aan de Universität der Künste in Berlin, waar hij van 1995 tot 2019 een ‘Orgelprofessur‘ bekleedde.

Hij studeerde aan het Amsterdams Conservatorium orgel bij Albert de Klerk en piano bij Jan Wijn. Naast beide solistendiploma’s behaalde hij de Prix d’Excellence orgel. Na zijn studie verdiepte hij zich verder in historische uitvoeringspraktijk, studeerde bij André Isoir Frans orgelrepertoire en volgde fortepianolessen bij Malcolm Bilson en Jos van Immerseel. 

Meer informatie over het programma vindt u op www.concertenoudekerkbarneveld.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie