Afbeelding
Shutterstock

Extreme weersomstandigheden maakt onderhoud dak belangrijk

12 juli 2021 om 16:03 Partnercontent

Hoewel het weer in de afgelopen maanden goed te noemen was, werd Nederland een aantal keer geteisterd door noodweer. Het leidde tot gevaarlijke situaties, door het omwaaien van bomen en bijvoorbeeld het beschadigen van daken. Dakplaten kwamen regelmatig op straat terecht. Ook overstromingen kwamen voor, met name in Limburg en rond Alkmaar. De kans dat we de komende jaren vaker met deze extreme weersituaties te maken krijgen is groot. Reden genoeg om regelmatig onderhoud aan bijvoorbeeld het dak uit te voeren. Het verkleint de kans op een daklekkage en daarmee een ernstige schade aan de woning.

Dakplaten raken los van daken en veroorzaken gevaarlijke situaties

Met name daken met dakplaten brengen risico’s met zich mee. De platen kunnen loskomen van de dakconstructie en vervolgens richting de openbare weg of omliggende woningen waaien. Het gewicht wat de platen hebben en de snelheid waarmee ze zich door de wind verplaatsen, maakt dat mensen ernstig gewond kunnen raken. Tegelijkertijd is de kans op schade aan panden en bijvoorbeeld auto’s groot. Het is om deze reden belangrijk de dakplaten regelmatig te controleren. Liggen ze nog vast? Is er sprake van schade aan de dakplaten, waardoor het dak verzwakt is geraakt? Enzovoorts. De beelden van situaties waarbij de dakplaten rondvliegen zullen je wellicht niet onbekend zijn.

Lekkages aan het dak kunnen grote gevolgen hebben

Niet alleen kan het loslaten van de dakplaten leiden tot schade aan omliggende panden en auto’s. Ook kan er sprake zijn van lekkages rond het dak. Lekkages hebben grote consequenties, wanneer ze niet tijdig herkend worden. Zo kan vocht wat via het dak bij de woning naar binnen weet te komen in het hout onder de dakbedekking trekken. Vaak wordt de dakbedekking op een houten constructie aangebracht. Houtrot ligt hierbij op de loer, met alle gevolgen van dien. Door de lekkage aan het dak tijdig te herstellen kan voorkomen worden dat de constructie ernstig verzwakt raakt en mogelijk zelfs breekt.

Professionele lekdetectie populairder geworden

Om een lekkage aan het dak te kunnen vinden en te kunnen herstellen, kan het laten uitvoeren van een professionele lekdetectie aan het dak een verstandige keuze zijn. De vraag naar specialisten op dit vlak is de afgelopen jaren toegenomen. Er zijn steeds meer mensen die een lekdetectie uitbesteden, om er zeker van te zijn dat de bron van de lekkage ook daadwerkelijk gevonden wordt. Bij een lekdetectie worden verschillende hulpmiddelen ingezet om zo’n lekkage te lokaliseren en op te lossen.

Bespaar kosten met een lekdetectie

Een van de redenen om voor een lekdetectie te kiezen, is het feit dat bespaard kan worden op de kosten. Het is met een lekdetectie vaak niet noodzakelijk om een dak volledig open te halen. Onnodige schade aan de dakbedekking wordt zo voorkomen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie