Afbeelding
Shutterstock

Deze opleiding heb je nodig om aan de slag te gaan in de civiele techniek

12 juli 2021 om 07:34 Partnercontent

De civiele techniek: een sector met veel voordelen. Werken in de techniek en met name civiele techniek is echter niet zo populair. Ben jij van plan deze technische sector in te gaan maar weet je niet hoe? Er zijn verschillende manieren om er te komen!

Waarom civiele techniek?

Allereerst even een kijkje in de sector. Civiele techniek houdt zich bezig met alle infrastructuur. Dat klinkt breed, en dat is het ook. Het wordt ook wel omschreven als het vak waarbij ontwerpen, realiseren en onderhouden van vaste objecten de focus heeft. Je kunt dan denken aan het realiseren van bruggen en wegen maar ook havens, vliegvelden en dijken. In feite richt civiele techniek zich op alles dat we nodig hebben om het land draaiende te houden.

Een specialisatie

De civiele techniek is breed, en daarom is het handig om je na een algemene opleiding verder te specialiseren. Er zijn verschillende disciplines waar je uit kunt kiezen, afhankelijk van je opleidingsniveau:

?  GWW - grond-, weg- en waterbouw. Deze discipline houdt zich bezig met het realiseren van projecten op het gebied van het wegennet, dijken, bruggen en kanalen.
? Ondergrondse infra - richt zich op vervoer van energie, signalen en stoffen via kabel- en pijpleidingsystemen onder de grond. Vacatures infra zijn er momenteel erg veel.
? Betonbouw - richt zich op civiele betonwerken zoals sluizen en viaducten.
? Geotechniek - richt zich op de aarde met betrekking tot bouwen, ofwel de grond en hoe deze reageert op bouwobjecten.

Dit is slechts een greep uit de vele specialisaties waar je uit kunt kiezen. Dit zijn echter ook de meest gangbare. Het is goed om te realiseren dat je niet met elk opleidingsniveau elke specialisatie of deelsector kunt betreden. Kijk voor je een opleiding kiest dus goed waar je naartoe wil.

MBO civiele techniek

Op het MBO zijn er een aantal opties in de civiele techniek. Je kunt naar een regulier MBO niveau 4 gaan maar je kunt ook kiezen voor een combinatie van leren en studeren. Dat noemen we BOL, en het is in deze sector zeer gunstig. Gezien er een tekort is aan mensen met deze opleiding zijn er ook werkgevers die aanbieden deels mee te betalen aan je opleiding. Met dit diploma kom je vaak in uitvoerende functies terecht.

HBO civiele techniek

Er is een HBO Civiele Techniek, maar er zijn ook andere technische studies waarmee je in deze sector aan de slag kunt. Soms is een omscholing dan nodig. Met HBO Civiele Techniek kom je in uitvoerende functies terecht maar waar ook technische kennis en eventueel management bij komt kijken. HBO is vaak een combinatie van praktijk en theorie.

WO civiele techniek

Je kunt ook civiele techniek studeren aan de universiteit. Scholen als Delft en Twente bieden goede programma’s aan op dit gebied.

Welk niveau je ook kiest, met civiele techniek kies je voor uitdagend werk met een hoge baanzekerheid. Wie wil dat nu niet?

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie