Afbeelding
Erik Land

Leerlingen Beatrixschool in De Glind ontwerpen hun groene schoolplein

9 juli 2021 om 16:00 Onderwijs

DE GLIND Dat een groen schoolplein uitdaagt om te bewegen, kinderen leert omgaan met de natuur en zorgt voor verkoeling in een hete zomer, dat weten de kinderen van de Prinses Beatrixschool in De Glind al. Op het achterplein van hun school staan namelijk grote eiken die voor schaduw zorgen en daaronder is met behulp van subsidie van de Provincie al een heerlijke speelplek gerealiseerd. Maar het voorplein van de school is nog bedekt met tegels en daagt niet genoeg uit om er te spelen. Dus heeft de school de leerlingen de opdracht gegeven om ook voor het voorplein een mooi plan te maken. Afgelopen donderdag vond de jurering plaats van de prachtige ontwerpen en maquettes. 

De jury bestond uit schooldirecteur Erik Land en Lianne Lettink, projectleider groene schoolpleinen bij de gemeente Barneveld. De Prinses Beatrixschool in De Glind is een kleine school gelegen tussen De Glind en Barneveld met een hoog ambitieniveau als het om bewustwording op het gebied van duurzaamheid gaat. 

Directeur Land: ,,Op school werken we de laatste weken aan het thema ‘inrichten van je omgeving’. In het kader van dit thema hebben we de laatste weken de omgeving van de school bekeken en onderzoek gedaan naar de geschiedenis van de omgeving. Zo hebben de kleuters gewerkt aan het ontwerpen van een nieuwe zandbak en is de bovenbouw bezig geweest met duurzaamheid met als onderdeel het ontwerpen van een groen schoolplein. We vinden het als school belangrijk dat onze leerlingen opgroeien in een duurzame, veilige omgeving, maar ook dat ze zichzelf verantwoordelijk voor deze omgeving voelen. Door de leerlingen projecten zoals deze te laten uitvoeren, stimuleren we dit.” 

Ook Lianne Lettink is enthousiast: ,,Als gemeente voelen wij ook de verantwoordelijk om kinderen in een veilige, duurzame omgeving te laten opgroeien. Groene schoolpleinen dragen hieraan bij. Samen met de scholen proberen we om alle schoolpleinen groener te maken met meer bomen, heesters en beplanting. Dit helpt tegen wateroverlast bij hevige buien, meer koelte op het plein in de zomer en ook wordt de biodiversiteit verhoogt.”

De ontwerpen van de kinderen worden waar mogelijk echt gerealiseerd. In het najaar wordt als eerste stap al een gedeelte van de tegels op het voorplein vervangen door beplanting. School, ouders en gemeente steken samen de handen uit de mouwen om ook deze school nog groener en duurzamer te maken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie