Presentatoren Erik Dijkstra (midden) en Frank Evenblij in gesprek met directeur Margot Welle van Museum Nairac.
Presentatoren Erik Dijkstra (midden) en Frank Evenblij in gesprek met directeur Margot Welle van Museum Nairac. NPO Radio 1

Twee uur Barneveld bij ‘Dijkstra en Evenblij ter plekke’

5 juli 2021 om 15:02 Maatschappelijk

BARNEVELD Het NPO Radio 1-programma ‘Dijkstra en Evenblij ter plekke’ is zondagavond uitgezonden vanuit Museum Nairac in Barneveld. 

In de twee uur durende uitzending besteedden presentatoren Erik Dijkstra en Frank Evenblij aandacht aan uiteenlopende Barneveldse onderwerpen. Uiteraard kwam de historie van Jan van Schaffelaar voorbij, deze keer in een gesprek met historicus Dick Berents bij het beeld van de ‘dorpsheld’ naast de Oude Kerk. 

KIPPENHOOFDSTAD Daarnaast was voormalig topzwemster Conny van Bentum te gast (drie keer podium Olympische Spelen), vertelde Nairac-directeur Margot Welle over de bekende kunstenaar Herman Gordijn, die in Terschuur woonde en werkte, en mocht scheidend voorzitter Henny de Haan van de Nederlandse Vakbond voor Pluimveehouders antwoord geven op de vraag: ‘Is Barneveld nog houdbaar als kippenhoofdstad?’

PASTORALE De in Barneveld geboren en opgegroeide cabaretier Martijn Kardol vertelde onder meer over het typisch Barneveldse wat nog in hem zit en schrijver Stephan Enter werd geïnterviewd over ‘Pastorale’. Dit boek over het dorpje Brevendal - een anagram van Barneveld - gaat over opgroeien in een streng gelovige gemeenschap en en de vraag waar je heen kunt met je woede óver die opvoeding. 

BIJZONDER JAAR Ook de perikelen rond de plannen voor een fusie tussen Scherpenzeel en Barneveld kwamen in de uitzending aan bod. Hoofdredacteur Norbert Witjes van de Barneveldse Krant kwam als laatste aan het woord onder het motto ‘Een bijzonder jaar voor de Barneveldse journalistiek’. Dit jaar - om precies te zijn op 7 oktober - is het 150 jaar geleden dat de eerste editie van de Barneveldse Krant verscheen.

Frank Evenblij (links) en Erik Dijkstra tijdens de uitzending in Museum Nairac.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie