Van links naar rechts: Job Boersema, Sander van Berkel, Jacco Toet en Hans Stapel.
Van links naar rechts: Job Boersema, Sander van Berkel, Jacco Toet en Hans Stapel. Pauw Media

Prestigieuze prijs voor leerlingen JFC

5 juli 2021 om 11:31 Onderwijs

BARNEVELD Vier leerlingen uit 3-technasium van het Johannes Fontanus College hebben afgelopen donderdag de Steam Cup Challenge gewonnen voor hun onderzoek naar fijnstof. Daarbij lieten Job Boersema (15) uit Nijkerk, Jacco Toet (15) uit Putten, Hans Stapel (14) en Sander van Berkel (15) uit Barneveld geduchte concurrentie uit onder andere 6-vwo achter zich.

,,We waren erg verrast dat we wonnen, en natuurlijk heel erg blij”, vertellen Hans, Sander en Jacco enthousiast. ,,Het was een opdracht voor het vak O&O (Onderzoek & Ontwerpen). Daarvoor gingen we een onderzoek doen om in te sturen naar de STEAM Cup Challenge. Hierbij was het de bedoeling dat we met een speciale mini-computer metingen gingen doen, en we konden kiezen tussen CO2 en fijnstof. Het doel van ons onderzoek was om de verschillen in fijnstof te meten op verschillende plekken in Nederland, zodat we een mogelijke oplossing konden vinden om de juiste keuzes te maken op het gebied van duurzaamheid en het klimaat. Uiteindelijk waren wij dus de winnaar met ons onderzoek.”

FIJNSTOF De vier vertellen waarom ze hebben gekozen voor fijnstof. ,,Dat is heel eenvoudig: zo ongeveer iedereen koos voor CO2.” Hans vertelt dat hij behoorlijk moest doortrappen om de metingen te doen voor het onderzoek. ,,Ik ben op één middag in het centrum van Barneveld, vlakbij het centrum van Amersfoort en op een boerderij in Kootwijkerbroek geweest. De metingen uit het Schaffelaarse Bos heb ik niet meegerekend. Daar was het namelijk windstil. De hoogste metingen hadden we in Amersfoort.”

VERRASSING De resultaten waren verrassend voor het kwartet. ,,Onze resultaten waren dat er het meeste fijnstof was in het bos, daarna op het platteland, daarna in de stad, en het minste fijnstof in het dorp. Dat verschilde met onze literatuur, die aangaf dat er het meeste fijnstof was in de stad en het minst in het bos. Onze resultaten verschilden, omdat er tijdens het meten harde wind was. Die zorgde ervoor dat de fijnstofmetingen niet klopten. In het bos was het windstil, dus die meting konden we niet meerekenen.”

Van de vier waren Hans en Jacco bij de uitreiking aanwezig via een livestream. ,,We vonden het opvallend dat wij er als enigen waren, maar we hebben een vermoeden waarom… Verder zat iedereen namelijk in de chat. Alleen wij waren met ons gezicht in beeld.” Het onderzoek werd op verschillende punten beoordeeld. ,,Het gehele onderzoeksverslag werd beoordeeld, plus het filmpje waarin we het allemaal hebben laten zien. Wij hadden het heel breed aangepakt, dat vond de jury zo goed aan ons. Misschien hebben ze ook wel meegerekend dat we derdeklassers zijn, maar dat verwacht ik niet.”

De prijs bestond uit de STEAM Cup (een trofee), en een dagje naar attractiepark Walibi voor de hele klas. ,,Die dag moeten we nog wel inplannen.” Maar er was niet alleen voor de klas een prijs, vertelt docent Hubert Maljaars. ,,De school kreeg ook een Fable Robot cadeau. Dat is een robot die je op afstand kunt besturen. Je kunt er ook je telefoon aan koppelen.”

Arend Jan Vermaat

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie