Burgemeester Jan Luteijn, Teunis Ruiter en zijn echtgenote Gerie.
Burgemeester Jan Luteijn, Teunis Ruiter en zijn echtgenote Gerie. Bram van den Heuvel

Koninklijke onderscheiding voor Teunis Ruiter uit Stroe

24 juni 2021 om 12:12 Maatschappelijk

BARNEVELD/STROE Teunis Ruiter uit Stroe is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontving de koninklijke onderscheiding donderdagmorgen in restaurant De Oranjerie in Barneveld van burgemeester Jan Luteijn. De totaal verraste Stroeënaar werd gebracht met een helikopter.

Ruiter is sinds 2008 directeur van RuiterActief, dat dagbesteding biedt aan kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking. In 2015 startte hij vanuit RuiterActief met RuiterWerkt onder het motto ‘voor iedereen een passende werkplek’.

HERVORMDE GEMEENTE Daarnaast is hij al jaren als vrijwilliger actief bij de hervormde gemeente in Voorthuizen. Hij was daar diaken (1994-2002) en bezoekbroeder (2002-2006), is sinds 2003 lid van de werkgroep pastoraat voor mensen met een beperking en sinds 2007 betrokken bij de organisatie van aangepaste kerkdiensten voor mensen met een beperking. Verder is hij sinds 2015 mede-organisator van het Mannenevent.

Ruiter heeft een lange carrière in de zorg. Hij startte in 1976 op 17-jarige leeftijd op de afdeling ouderenzorg in de Lisidunahof in Leusden. Twee jaar later werd hij leidinggevende van een woongroep voor mensen met een beperking in Huis ter Heide. Daar bleef hij tot 1982.

DE ROZELAAR Van 1983 tot 1986 volgde Ruiter de hbo-opleiding orthopedagogisch inrichtingswerk. In 1986 werd hij begeleider en twee jaar later directeur van Stichting De Rozelaar in Barneveld. Dat bleef hij tot 2007. In de tussenliggende jaren waren er in 2000 de opening van woonvoorziening Gasthuis aan de Schoutenstraat in Barneveld, in 2003 van lunchroom De Rozerie en in 2005 de opening van woonvoorziening Iris.

GEZINSHUIS In 2008 startte hij met zijn eigen bedrijf RuiterActief, dat in 2020 het 12,5-jarig jubileum vierde. In datzelfde jaar werd vanuit RuiterActief het Gezinshuis aan de G.H. Roeterdinkstraat in Voorthuizen geopend. Daar wonen tien jongvolwassenen met een beperking, onder begeleiding van gezinsouders.

WERKPLEKKEN Bij RuiterActief en RuiterWerkt zijn 80 medewerkers en 150 deelnemers (mensen met een beperking) betrokken. De werkplekken zijn: RuiterDeBeer in Barneveld, de stations Barneveld Centrum, Barneveld-Noord, Barneveld-Zuid, Hoevelaken en Nijkerk en De Meerwaarde in Barneveld. RuiterActief heeft twee locaties: aan de Van Zuijlen van Nieveltlaan in Barneveld en de Gruttoweg in Stroe (zorgboerderij De Gruttohoeve).

FEESTELIJK VERSIERD Na de plechtigheid in De Oranjerie werd Ruiter in een open Jaguar naar de feestelijk versierde Gruttohoeve in Stroe gereden, waar boven de oprijlaan een groot spandoek hing. Hij kreeg daar felicitaties van de deelnemers en als cadeau een mooie gerbera. Daarna werden de deelnemers verrast met een ijsje. Vrijdag wordt het feest voortgezet op de locatie van RuiterActief aan de Van Zuijlen van Nieveltlaan.

ORANJERIE Barnevelder Ben Bläss nam ruim een jaar geleden het initiatief voor de voordracht van Teunis Ruiter voor een koninklijke onderscheiding. Bläss koos voor De Oranjerie, omdat Ruiter in 2005 op deze plek een grote kunstkip mocht onthullen en als toenmalig directeur van De Rozelaar 90.000 euro mocht ontvangen, de helft van de opbrengst van het project Kip Artistique.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie