Afbeelding
...

Opinie: Draagvlak voor vernieling?

16 juni 2021 om 08:20 Opinie

Op de voorpagina van de Barneveldse Krant van maandag 14 juni springt een hoopgevende kop in het oog: de centrumvisie voor Voorthuizen is af, en het plan is ‘Weinig auto’s, veel groen’.
Maar helaas, in de verdere tekst niets over herstel van bestaand groen. Eerst kap je ongeremd bomen, dan zet je een paar kamerplantjes bij de voordeur en dan noem je het ‘vergroenen’.
Dames en heren plannenmakers, denkt u wel eens verder dan alleen de komende drie jaar? Bedenkt u wel eens dat we zuinig moeten zijn op onze volwassen bomen? Deze bomen helpen ons in de strijd tegen de klimaatverandering, de verdroging en de verslechtering van onze leefomgeving.


WAAROM JUIST DAAR? Ja, natuurlijk, ik heb het over het Pastoriebos en de Pastorietuin in Voorthuizen. Dit voorjaar had ik het genoegen een online hoorzitting bij te wonen en zelfs te mogen inspreken. Met bewondering heb ik geluisterd hoe virtuoos de wethouders wel praatten, maar niets zeiden. Hoe ze allerlei woorden gebruikten, maar geen antwoord gaven op die éne, zo voor de hand liggende vraag: Als er al (dure) appartementen moeten komen, WAAROM juist dáár?? Er werd iets gemompeld over toezeggingen, maar zijn er dan geen toezeggingen gedaan aan de bewoners van de Rembrandtstraat en alle andere betrokken burgers? En moeten die niet nagekomen worden??
Er waren geluiden over achterstallig onderhoud, maar eerst verwaarlozen en dan slopen, welke privé-gebruiker zou met zoiets wegkomen? Dat is een truc onwaardig aan elke bestuurder.

BESCHERMWAARDIG Het hele complex, de kerk, de twee pastorieën, de historische en zeldzame achttiende (!) eeuwse tuin en het omringende bos zijn een oase in de Wheem en uit historisch en esthetisch oogpunt beschermwaardig. In een recente studie over erfgoedbescherming kwam naar voren dat betrokken burgers maar al te vaak murw gemaakt worden door projectontwikkelaars en gemeentebesturen die geld willen zien. Een aantal willekeurig geïnterviewden gaven ‘verslagen’ te kennen: ‘Het helpt niks, ‘ze’ doen toch wat ze willen’. Door hun eigen burgers van tevoren te ontmoedigen, proberen gemeenten en ondernemers te bewijzen dat er ‘geen draagvlak’ voor bescherming van erfgoed zou zijn. Zo maken ze een draagvlak voor hun vernielingen uit winstbejag. 

De kwestie is groter dan de Wheem, groter dan Voorthuizen. De gemeentelijke Monumentencommissie en de drie grootste landelijke erfgoedverenigingen hebben zich al tegen het plan uitgesproken. De voorzitter van Heemschut noemt het zelfs ‘rampzalig’.

Er zijn genoeg plekken in Voorthuizen waar nieuwe woningen gebouwd kunnen worden. Als de Aldi naar de Hoofdstraat zou verhuizen, kunnen daar dan geen woningen komen?

Het kerk-pastorie-bos complex moet behouden worden. Er moet een manier zijn om te laten zien dat daar wel degelijk draagvlak voor is. Hierbij nodig ik iedereen die vóór het behoud van dit stukje Voorthuizen is, uit voor een groepsfoto op dinsdag 29 juni om 19.00 uur op de hoek van de Jan Steenstraat en de Rembrandtstraat. Weer of geen weer!

Aanmelden of een adhesiebetuiging sturen kan naar planpastoriebos@gmail.com

Tot ziens op dinsdag 29 juni!

Duifje Hoekstra

Voorthuizen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie