Vakanties naar landen met een laag besmettingsniveau worden niet meer afgeraden door de overheid.
Vakanties naar landen met een laag besmettingsniveau worden niet meer afgeraden door de overheid. Getty Images

Op reis deze zomer? Hier moet je op letten

5 juni 2021 om 10:44 Recreatie

BARNEVELD Nu de zomer voor de deur staat en het coronavirus in veel landen op zijn retour lijkt, lonkt een reisje naar het buitenland voor steeds meer Barnevelders. Toch is er nog een aantal dingen waarmee je als vakantieganger rekening moet houden, vertelt schadebehandelaar Boaz Coenraad van Bielderman Koetsier.

Lieke van der Made

KLEURCODES Vakanties naar landen met een laag besmettingsniveau worden sinds 15 mei niet meer afgeraden door de Nederlandse overheid. Die zogenoemde ‘veilige landen’ krijgen van het ministerie van Buitenlandse Zaken kleurcode groen of geel, wat op dit moment onder meer geldt voor de Canarische eilanden, Sardinië, Sint Maarten, Thailand en Curaçao.

,,Omdat de situatie in een land zomaar kan verslechteren, raad ik mensen altijd aan om voorafgaand aan hun vakantie het reisadvies te checken”, zegt schadebehandelaar Boaz. ,,Het advies per land vind je op op Nederlandwereldwijd.nl.”

REISVERZEKERING De kleurcode die op het moment van vertrek geldt in jouw vakantieland, bepaalt de dekking van je reisverzekering. ,,Als de code groen of geel is, ben je net zo goed verzekerd als anders.”
Vertrek je naar een land met een oranje of rood reisadvies, dan ben je ook verzekerd - maar niet voor zogeheten corona-gerelateerde schades. ,,Zo worden de kosten bijvoorbeeld niet vergoed als je het virus zelf oploopt en daardoor in het ziekenhuis belandt.”

ANNULEREN Het reisadvies kan ook van ‘positief’ naar ‘negatief’ gaan vlak voordat je op vakantie gaat. Als je je reis daardoor moet annuleren, zijn de annuleringskosten helaas niet gedekt. ,,Het is daarom belangrijk om te boeken bij reisorganisaties waarbij je volgens de algemene voorwaarden gratis kunt annuleren.”

Daarnaast kan er ook een negatief reisadvies worden afgegeven wanneer je je al op je vakantieadres bevindt. ,,Gelukkig zijn de meeste verzekeraars in dat geval coulant”, vertelt Boaz. Er verandert niets aan de dekking van je reisverzekering, mits je zo snel mogelijk terug naar Nederland reist. ,,Je kunt er ook voor kiezen om te blijven, maar loopt dan wel het risico dat je reisverzekering niet meer alles dekt.”

,,Annulering omdat jijzelf of je reisgenoot corona oploopt vlak voor vertrek wordt op dit moment bij de meeste verzekeraars coulancehalve vergoed, indien je een annuleringsverzekering hebt. Neem daarom altijd met ons contact op wanneer hier sprake van is.”

ALARMCENTRALE Naast het checken van het actuele reisadvies, heeft Boaz nog een tip voor een zorgeloze vakantie. Zo raadt hij reizigers aan om bij calamiteiten altijd eerst de alarmcentrale van de verzekeraar te bellen. ,,Die kunnen helpen bij het boeken van nieuwe vliegtickets naar Nederland en weten vaak manieren om sneller aan tickets te komen.”

Bij twijfel of vragen kunnen vakantiegangers altijd contact opnemen met Bielderman Koetsier. ,,Reisverzekeringen zijn een van onze specialismen en we helpen je graag verder.”

Aangeboden door Bielderman Koetsier 

Boaz Coenraad.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie