Afbeelding
Alexander Stein

Aantal Barnevelders huurders met betalingsachterstanden daalt

29 mei 2021 om 06:00 Wonen

BARNEVELD Het aantal huurders bij Woningstichting Barneveld dat achterliep met het betalen van de huur, is in 2020 fors afgenomen. Waren er vorig jaar nog 326 huurders met een betalingsachterstand, in 2020 waren dit er nog maar 244. Volgens de Barneveldse woningcorporatie heeft dit te maken met het feit dat men vroegtijdig met huurders in gesprek gaat, wanneer zij (tijdelijk) niet in staat zijn hun huur over te maken.

Ook het totaalbedrag dat de huurders van de Barneveldse woningcorporatie vorig jaar niet wisten op te brengen (ruim 250.000 euro), was lager dan een jaar eerder (ruim 330.000 euro).  Van de 244 huurders bij wie vorig jaar sprake was van een betalingsachterstand, ging het om 193 zittende huurders (met een totale achterstand van zo’n 169.000 euro) en 51 vertrokken huurders (82.000 euro).

De woningstichting verklaart de afname doordat men in gesprek is en blijft met de huurder, de samenwerking zoekt met de gemeente Barneveld en met maatschappelijke instanties om samen tot een oplossing te komen. Linda Keijzer, consulent Wonen van de corporatie, is erg tevreden met de daling. ,,Die is fors. We zoeken zelf persoonlijk contact wanneer er niet of te laat betaald is. Die aanpak werpt duidelijk vruchten af.”

De woningstichting werkt samen met met de gemeente Barneveld, zorgorganisatie Elan en bewindvoerders in het project ‘Vroeg Eropaf’. Doel hierbij is niet alleen om de betalingsachterstand weg te werken, maar ook de kern van het probleem aan te pakken. ,,Die is niet zomaar opgelost met een betalingsregeling. We willen echt in gesprek. Dat is niet altijd makkelijk, maar wel noodzakelijk om verder te komen. We plannen een vervolggesprek of verwijzen door. De samenwerking is heel effectief.”

De coronacrisis heeft in ieder geval geen negatieve invloed op de huurachterstanden gehad, constateert de Woningstichting. Keijzer: ,,In enkele gevallen bevroren we de huur tijdelijk of zijn we flexibel omgegaan met het treffen van een betalingsregeling. Uiteindelijk betaalde iedere huurder volgens deze afspraken.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie