Airborne 2019
Airborne 2019 Freek Wolff

Gemeente Ede gaat voor een Airborne Ede-maand

19 mei 2021 om 11:55 Evenementen

EDE September wordt Airborne-maand. Met dit als uitgangspunt heeft het college van burgemeesters en wethouders besloten om een bijzonder programma vast te stellen voor september. In die maand zijn er drie grote herinneringsevenementen die worden verbonden door culturele en educatieve dropzones. Op deze manier wil het college het unieke verhaal van de Airborne Luchtlandingen van 1944 behouden voor Ede: Airborne, op weg naar Vrijheid.

,,Na een periode van beperkingen door corona zal dit hopelijk een van de eerste mogelijkheden zijn om weer evenementen te bezoeken”, aldus de gemeente. Welke coronamaatregelen er tegen die tijd moeten worden genomen is nog niet bekend. Een deel van de activiteiten zal online plaatsvinden en kunnen hoe dan ook doorgaan. 

DRIE GROTE EVENEMENTEN De drie grote herinneringsevenementen van deze maand zijn De Heideweek Airborne Avond met het Orkest Koninklijke Luchtmacht, De Airborne Luchtlandingen en Herdenking en tenslotte het Pegasus Wandelfestival bij Akoesticum en omgeving. Deze drie herinneringsevenementen worden verbonden door culturele en educatieve dropzones. Zoals theater, (outdoor) tentoonstellingen, lezingen, citydressing, een doeboekje voor het onderwijs en de klassendag op de Ginkelse Heide.

GESCHIEDENIS Burgemeester René Verhulst: ,,De geschiedenis van de Airborne Luchtlandingen hoort bij Ede. Het is een uniek verhaal van jonge para’s die letterlijk een sprong waagden in het onbekende om ons te bevrijden. En nog steeds gaan jonge para’s op missies om vrede te brengen in de wereld. Alle activiteiten in september gaan over de veteranen van toen en nu, over hun inzet en hun moed. Ik hoop dat tegen die tijd de coronamaatregelen weer dusdanig versoepeld zijn dat we uitgebreid kunnen genieten.”

PARTNERS De gemeente Ede organiseert de activiteiten in de Airborne maand met verschillende partners zoals 11 Luchtmobiele Brigade, de Stichting Heideweek, Akoesticum en de SRVV. Samen wordt het unieke verhaal vertelt van de geschiedenis van de Airborne Luchtlandingen.

Het volledige programma en actuele informatie is later dit jaar te vinden op deze website. 

Bron video: Gemeente Ede


Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie