Het regenboogzebrapad in Harderwijk.
Het regenboogzebrapad in Harderwijk. ...

Pro’98 wil een regenboogpad in Barneveld

18 mei 2021 om 07:05 Maatschappelijk

BARNEVELD Coalitiepartij Pro’98 wil dat er in Barneveld een zogeheten regenboogzebrapad komt, een kleurrijke en daardoor zeer opvallende oversteekplaats in de kleuren van de regenboogvlag. Vergelijkbare oversteekplaatsen zijn momenteel in ongeveer veertig Nederlandse gemeenten te vinden, onder meer in Harderwijk, Apeldoorn, Arnhem en Zwolle.

Met de regenboogkleuren wordt aandacht gevraagd voor de acceptatie van homoseksualiteit, daarom worden de oversteekplaatsen ook wel ‘gaybrapad’ genoemd.. ,,Daarmee slaan we dus twee vliegen in één klap’’, stelt raadslid Hilhardt Brul. ,,We geven permanente aandacht voor lhbti-acceptatie, in combinatie met de aanpak van verkeersveiligheid.’’ Wat hem betreft is de oversteekplaats daarom zeer geschikt in Barneveld. 

Volgens Brul hoeft de aanleg van een dergelijke gekleurde oversteekplaats niet veel te kosten. Hij vraagt het college van b. en w. daarom na te denken over dit idee. ,,En bent u bereid na te gaan welke oversteekplaatsen in onze gemeente hiervoor als eerste in aanmerking moeten of kunnen komen?’’

Pro’98 pleit de laatste jaren al langer voor meer aandacht voor de acceptatie van homoseksualiteit. Zo stelde de partij, evenals oppositiepartij VVD, eerder bij de gemeente Barneveld voor om op ‘coming-out day’ (11 oktober) de regenboogvlag te hijsen bij het gemeentehuis. Vooralsnog is dat niet gebeurd, omdat de gemeente naar eigen zeggen ,,terughoudend omgaat met het hijsen van vlaggen voor bijzondere doelgroepen of gelegenheden.’’ Wel wappert op die dag sinds twee jaar door de hele gemeente deze vlag bij tientallen particuliere adressen, nadat Pro’98 de vlaggen gratis verstrekte aan belangstellenden. Met deze actie wil de partij naar eigen zeggen lesbiënnes, homo’s, biseksuelen of transgenders ondersteunen die moeite hebben om openlijk voor hun geaardheid uit te komen.

Wouter van Dijk

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie