Loïs Sohilait uit Barneveld.
Loïs Sohilait uit Barneveld. Pauw Media

Column Het Groene Vingertje: De slimme ouder kiest voor waterverf

13 mei 2021 om 07:02 Column

BARNEVELD Toen mijn dochter bijna drie jaar was begon het. Ze ging met een schaar aan de slag en heel veel papiertjes. Er kwam lijm bij in plastic tubes met een veel te grote opening. Daarna volgden penselen en plakkaatverf en alles in huis kleurde mee: de papierbak waar alle kunstwerken zorgvuldig (lees: stiekem) in belandden en onze vingers wanneer wij iets in de prullenbak aanduwden. 

Daar lag het tot verfpalet gerecyclede eierdoosje vol verf in dat ik, na wel drie hele minuten verven, daarin had gemikt. De volgende dag ging ik naar de wit-blauwe winkel en kocht ik, naast wederom papier en stickers. Gewone, glitter-stickers en plastic stickers. Goed voor een kwartiertje ‘rust’, waarin mijn dochter vijf velletjes binnen drie minuten op tien blaadjes papier plakte.

Wat een zooi. Dit moest anders. Van een vriendin hoor ik dat kinderen in Brazilië standaard knutselen met lege verpakkingen van alledaagse artikelen en nooit met nieuw papier. Aan karton in ieder geval geen gebrek, nu bijna alles online wordt besteld. Iets fout geprint op het werk of kan er iets in de papierbak? Zo’n a4-tje heeft ook nog een witte ongebruikte kant. Zet een doos neer in je keuken dat je vult met gerecycled knutselmateriaal. Binnen no time vol, geloof me.

WATERVERF De slimme ouder kiest voor waterverf. Mijn dochter heeft haar zinnen gezet op ‘echte verf’, de plakkaatverf. Sinds een aantal weken wordt onze plakkaatverf in glazen potjes geknepen met een deksel. De potjes heb je zo gepakt, de verf droogt niet uit en er wordt niks weggegooid.

Heb je weleens gekeken naar de ingrediënten van knutsellijm en in wat voor verpakking het zit? Lijm kan je ook ´easy peasy´ zelf maken. Je maakt het door 125 ml water aan de kook te brengen met 30 gram maïzena. Als het dikker wordt, voeg je een eetlepel azijn toe, even laten staan en doorroeren. Ja, er zit een luchtje aan, maar aan de standaard lijm ook. Doe het in een glazen potje, kwastje erbij en klaar.

STIFTEN Over wegwerpartikelen gesproken, wat dacht je van stiften die om de haverklap uitdrogen? Bied potloden aan en wasco krijtjes. Wist je dat glitters ook micro-plastics zijn? We werden er toch al niet vrolijk van, niet meer kopen dus.
Zet bijzonder materiaal hoog weg zodat ernaar gevraagd wordt. Het wordt vervolgens vaak vergeten en dan is het extra leuk om het er af en toe bij te pakken. Een alternatief voor stickers? Sjabloon inkleuren, sjabloon weg, here comes the magic. En buitenspelen. Worden ze ook heel creatief van.

WEERSTAND Weerstand krijg je, ga daar maar vanuit. Vertel dat het knutselen vanaf nu wat anders gaat. Leg uit waar al dat materiaal van gemaakt wordt, niet op het moment suprème dat de peuter in tranen is vanwege de vertrouwde missende lijmtube, maar daarvoor natuurlijk. Toon begrip dat het werkelijk afschuwelijk is wat jij net hebt besloten, maar onthoud: na weerstand komt verandering!

In de column Het Groene Vingertje schrijft Loïs Sohilait over onderwerpen op het snijvlak van opvoeding en duurzaamheid. Reacties zijn welkom. Mail naar barneveldsekrant@bdu.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie