Sommige ondernemers weten niet goed hoe ze hun tijd willen invullen na hun werkzame leven. JonkerFieret kan ze daarbij helpen.
Sommige ondernemers weten niet goed hoe ze hun tijd willen invullen na hun werkzame leven. JonkerFieret kan ze daarbij helpen. Getty Images

‘Zwart gat voorkomen na verkoop bedrijf’

10 mei 2021 om 16:49 Economie

BARNEVELD Ze hebben jaren van hun leven in het bedrijf gestoken en haalden veel voldoening uit het ondernemerschap. Niet gek dat veel ondernemers na hun pensioen niet goed weten wat ze met hun leven aan moeten. Toch is het gevreesde ‘zwarte gat’ te voorkomen. Hoe? We vragen het aan belastingaccountant Albert Fieret van JonkerFieret in Barneveld.

,,Ik zie het regelmatig voorbij komen’’, antwoordt Fieret op de vraag of het ‘zwarte gat’ een bekend probleem is. ,,Ondernemers die keihard gewerkt hebben om hun bedrijf tot een succes te maken en in paniek raken bij het idee om het te verkopen of over te dragen. Ze weten niet goed hoe ze hun tijd willen invullen na hun werkzame leven. Logisch; werk is een mooie afleiding.”

Hoe kun je dit gevoel voorkomen?
,,Door bewust na te denken over hoe je je nieuwe toekomst wilt inrichten. Daar komen vier aspecten bij kijken. Allereerst is er de financiële component: wil je het opgebouwde vermogen zelf houden of misschien overdragen aan iemand anders? Ten tweede is het belangrijk om na te denken over materialistische zaken. Iedereen heeft op dat gebied een droom en die mag gewoon benoemd worden. Gun jezelf die ene auto die je altijd al wilde hebben, of dat mooie huis. Je hebt er jaren voor gewerkt, dit is het moment waarop je jezelf kunt belonen.”

,,Ook is het goed om jezelf af te vragen welke ervaringen je nog wilt opdoen na je pensioen. Denk bijvoorbeeld aan een bepaalde studie, een verre reis of het aanleren van een nieuwe vaardigheid. Het kan van alles zijn. Tot slot kun je nadenken over jouw bijdrage aan de maatschappij. Misschien wil je wel goede doelen steunen of vrijwilligerswerk doen, om voldoening te krijgen en een positief verschil te maken.”

Heeft u een voorbeeld van zo’n succesverhaal?
,,Een paar jaar geleden klopte een grote oud-ondernemer bij JonkerFieret aan. Hij had zijn zaak verkocht en vond het lastig om zijn draai te vinden. Na een aantal goede, adviserende gesprekken heeft hij een nieuwe invulling voor de rest van zijn leven kunnen vinden. Tegenwoordig vervult hij een sterk adviserende rol bij verschillende bedrijven, waar zijn ervaring goed van pas komt. We zijn nu twee jaar verder en hij is enorm gelukkig.”
,,Daarnaast betrekken we onze klanten die hun bedrijf verkocht hebben soms bij onze corporate finance-activiteiten. Via onze bemiddeling verstrekken zij bijvoorbeeld een lening aan een start- of scale-up. Dat levert een win-winsituatie op: de investeerder ontvangt een goed rendement op zijn vermogen en de jonge ondernemer krijgt zijn financiering rond en heeft een betrokken, door de wol geverfde ondernemer in zijn netwerk, die graag meedenkt.”

Hoe verlopen die adviserende gesprekken?
,,We brengen eerst de feitelijke situatie duidelijk in beeld. Daarbij kijken we naar het vermogen, de potentiële inkomensbronnen en de gezinssituatie. Dan start de verkenningsfase, waarbij we de ondernemer aan het woord laten. We laten hem vertellen wat hij allemaal heeft gedaan in zijn leven en met welke motivatie. Een goede luisteraar herkent een rode draad in dat verhaal en begrijpt vanuit welke waarden iemand zijn leven leidt. Met die kennis kunnen we samen een plan maken voor de toekomst, aan de hand van die eerdergenoemde vier aspecten. Maar het blijft niet bij een plan; we willen helder op papier hebben hoe we dit kunnen realiseren. Als de planning vervolgens uitgevoerd worden, komen we regelmatig bij elkaar voor een periodieke update. Indien mogelijk betrekken we ook de partner bij het hele proces.”

Kun je voor een toekomstplan niet beter bij een psycholoog of lifecoach zijn in plaats van een accountant?
,,Nee. Veel mensen - onder wie ook accountants - denken dat wij ons louter richten op financiële en fiscale zaken, maar dat is een misvatting. Je kunt alleen een succesvol accountant zijn als je daadwerkelijk begrijpt hoe mensen in elkaar zitten. Mochten we er echt niet uitkomen, dan kunnen we alsnog hulp van buitenaf inschakelen om gesprekken bij te wonen. Bijvoorbeeld een psycholoog of coach.”

,,Wat we ook niet moeten vergeten, is dat de meeste ondernemers een echte ‘hands-on’ mentaliteit hebben. Een psycholoog kan je mentaal op weg helpen, maar de vertaalslag van theorie naar praktijk is minstens zo belangrijk. Dan is het juist handig als je verstand hebt van zaken als erfrecht en andere financiële en juridische aspecten. Als accountants hebben wij een grote toolbox, waarmee we dromen kunnen omzetten in concrete, haalbare plannen.”

Aangeboden door JonkerFieret.

Belastingaccountant Albert Fieret.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie