Afbeelding
..

100-jarige Gerrit Schimmel: ‘Ik heb al dertien jaar vakantie’

6 mei 2021 om 11:39 Mensen

ERMELO/BARNEVELD Woensdag was het voor oud-Barnevelder Gerrit Schimmel dubbel feest. De bewoner van het Henriëtte van Heemstra Huis – onderdeel van Bartiméus in Ermelo, vierde Bevrijdingsdag én zijn honderdste verjaardag.

Waarnemend burgemeester van Ermelo, Dorine Burmanje, maakte van de gelegenheid gebruik om de 100-jarige te feliciteren. Dat deed ze in gezelschap van Jan Naaktgeboren, lid van de raad van bestuur van Bartiméus.

De heer Schimmel vierde zijn bijzondere verjaardag in het Postkantoor in Ermelo. Hij heeft 5 kinderen, 14 kleinkinderen en 4 achterkleinkinderen. De oud-Barnevelder groeide op in een gezin van negen kinderen, van wie er nog drie zussen en één broer in leven zijn. ,,Er is in mijn familie nog nooit iemand honderd jaar geworden´´, aldus de jarige. Hij noemt het zelf een wonder dat hij zijn eeuwfeest kan vieren: ,,Toen ik acht was, ben ik aan de dood ontsnapt. Ik had toen hersenvliesontsteking; het was erop of eronder.’´

BOER IN BARNEVELD Schimmel was tot z’n 87e boer aan de Otelaarseweg in Barneveld. Op die hoge leeftijd had hij nog wat vee, waaronder een paar koeien, die hij zelfstandig kon melken. Dertien jaar geleden verhuisde hij naar het Henriëtte van Heemstra Huis. Aan het boerenleven bewaart de honderdjarige mooie herinneringen. De afgelopen dertien jaar beleefde hij als een lange vakantie: ,,Ik ben vroeger nooit op vakantie geweest en nu heb ik het al dertien jaar.´´ 

Schimmel geniet in Ermelo van z’n dagelijkse wandeling en van de groentes die hij verbouwt in zijn kas. Dankzij de faciliteiten in het Henriëtte van Heemstra Huis en het goed opgeleide personeel, kan de heer Schimmel hier nog bijna alles zelf doen. ,,We zijn allemaal mensen van de dag, maar op deze leeftijd telt dat dubbel. Ik ben een tevreden mens.’ Op de vraag van de waarnemend burgemeester, voor een tip om 100 te worden: ‘Enkel genade....’.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie