Een deel van het plantsoen voor het Westhoffhuis in Lunteren.
Een deel van het plantsoen voor het Westhoffhuis in Lunteren. Gerwin van Luttikhuizen

Plantsoenen in Lunteren en Ederveen worden vernoemd naar verzetsstrijders

5 mei 2021 om 14:13 Historie

LUNTEREN Op advies van de ‘commissie naamgeving wegen’ heeft het Edese college besloten twee plantsoenen te vernoemen naar verzetsstrijders. Het besluit daartoe was eigenlijk al enige jaren geleden genomen, nu is het zover. Het plantsoen voor het Westhoffhuis aan de Dorpsstraat 28 in Lunteren krijgt de naam ‘Gebroeders van der Mheenplantsoen’. Het plantsoen bij het oorlogsmonument aan de Bruinehorst in Ederveen gaat het ‘Gerard Lambertplantsoen’ heten.

Wim en Henk van der Mheen waren beiden lid van de verzetsgroep Lunteren en namen deel aan allerlei verzetsactiviteiten, zoals wapendroppingen en koerierswerk. Zij waren ook betrokken bij de ontsnappingsoperatie Pegasus 1, waarbij Engelse parachutisten vanaf de Veluwe over de Rijn bij Renkum werden gezet. Op 28 januari 1945 zijn zij beiden bij Dodewaard om het leven gekomen, bij een opdracht om contact te leggen met de geallieerden in het bevrijde zuiden. 

Gerard Lambert (schuilnaam Kees de Belg) was geboren in België en werd na verzetsactiviteiten in een poging te ontsnappen gepakt in de Pyreneeën. Later dook hij onder bij fietsenmaker Van Schoonhoven in Ederveen en sloot zich aan bij de Raad van Verzet. September 1944 ging hij over naar de Binnenlandse Strijdkrachten (BS) en werd gezocht door de gevreesde SD. Hij werd bij toeval aangehouden op de Molenstraat in Ede en vastgezet in de Wormshoef in Lunteren, gemarteld en vermoord. Een man die zijn hond uitliet zag een vers gedolven graf en dat bleek van Lambert. 

Verder wordt in Lunteren begonnen met de bouw van een seniorencomplex op een terrein achter de Dorpsstraat 35, tussen het Beeklaantje, Achterstraat en Roskammersteeg. Het pand met de naam Euterpe aan de Dorpsstraat is het verenigingsgebouw van muziekvereniging Kunst na Arbeid (KNA). De naam van het nieuwe complex krijgt de naam Euterpehof

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie