Tineke Groenendijk legt de laatste hand aan Gelderse Verleidingen. Links banketbakker Jacco Gijsbertse.
Tineke Groenendijk legt de laatste hand aan Gelderse Verleidingen. Links banketbakker Jacco Gijsbertse. Pauw Media

Van Bossche bol tot Gelderse Verleiding

30 april 2021 om 19:34 Eten-en-drinken

BARNEVELD Ze woonden en werkten jarenlang in Brabant, de bakermat van de beroemde ‘Bossche Bol’. Na de verhuizing naar Barneveld ontdekten Tineke en Barthold Groenendijk een ander streekproduct: de Gelderse Verleiding. Het populaire broodje is inmiddels verkrijgbaar in hun Jumbo-supermarkt.

,,Dus jij maakt al die lekkere dingen.’’ Tijdens een rondleiding bij Echte Bakker van der Veer lopen Tineke en Barthold in de bakkerij een bekend gezicht tegen het lijf. Het is Barnevelder Jacco Gijsbertse, die ze kennen als Jumbo-klant en buurman van de supermarkt aan de Buru. ,,Ik heb nooit geweten dat jij hier als banketbakker werkt’’, zegt Barthold. ,,Heb jij laatst ook al die lekkere oranjetompoucen gemaakt? Onze klanten zijn er dol op, met Koningsdag hebben we er een hoop verkocht.’’

KWALITEIT Een deel van het assortiment van de bakker is sinds een jaar ook verkrijgbaar bij Jumbo Groenendijk. Naast meerdere broden en de beroemde Gelderse Verleiding liggen seizoensproducten als oranjetompoucen, Haantje Pik en oliebollen in de schappen van de supermarkt. ,,Onze klanten zijn er heel enthousiast over’’, zegt Barthold. ,,Ze vinden het fijn dat ze van de kwaliteit van de bakkersproducten kunnen genieten, zonder dat ze een extra winkel hoeven te bezoeken. Het zou mooi zijn als we in de toekomst nóg meer producten van de Echte Bakker kunnen aanbieden.’’

STREEKPRODUCTEN De ondernemers uit Brabant hebben een voorliefde voor producten uit de streek. Al vanaf de opening van Jumbo Groenendijk in september 2017 zijn ze bezig om het vaste assortiment te verrijken met lokale producten. ,,We zetten daarmee in op extra kwaliteit en onderscheiden ons hiermee van de vele andere supermarkten in Barneveld’’, legt Barthold uit. Inmiddels zijn er samenwerkingen met Van der Veer, drie Barneveldse bierbrouwers, zuivelboerderij De Kleine Hope uit Renswoude, De Valksche Bijenhof en De Lunterse Boer. De supermarktondernemer is ook blij met de prille samenwerking met Visburgt, dat voortaan iedere woensdag met een viskar voor de winkel staat.

GELDERSE VERLEIDING Genoeg gepraat, er is werk aan de winkel. Remco van der Veer overhandigt Tineke een schort en ze mag zich melden bij banketbakker Jacco voor het opspuiten van tientallen Gelderse Verleidingen met Zwitserse room. De broodjes van mokka-walnotendeeg zijn afgelopen nacht al gebakken. Tineke weet wel raad met de spuitzak, ze heeft zichtbaar ervaring. ,,Ik wilde vroeger banketbakker worden en heb een jaar een bakkersopleiding gevolgd’’, legt ze uit als de klus is geklaard. ,,Uiteindelijk ben ik toch wat anders gaan doen, maar mijn liefde voor het bakken is gebleven. Ieder weekend probeer ik ons gezin wat lekkers voor te schotelen.’’ Jacco heeft genoeg gehoord: ,,Als de nood hier nog eens aan de man is, weet ik wie ik moet bellen’’, zegt hij met een knipoog.

Aangeboden door Jumbo Groenendijk

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie