René Koudijs (links) en kruidenspecialist Eduard van Wilgenburg.
René Koudijs (links) en kruidenspecialist Eduard van Wilgenburg. Pauw Media
Tuincolumn

Wil jij mijn moestuinmaatje zijn?

24 april 2021 om 15:38 Natuur en milieu

BARNEVELD Mede dankzij de moestuinmaatjes van Albert Heijn ontdekken veel kinderen dat het ontzettend leuk is om aan de slag te gaan met je eigen voeding, zegt René Koudijs van Intratuin Barneveld. Leuk én waardevol, want kinderen leren veel meer dan alleen inzaaien en oogsten. Waarom zijn aardbeien uit de supermarkt in december niet zo lekker als in de zomer? Hoe werken bloemen, planten en insecten met elkaar samen? Maar ook dat je aandacht moet besteden aan grond en gewas. En dat je ruimte moet geven aan de juiste beestjes, voordat je kunt oogsten.

Ik kan me nog goed herinneren dat mijn zoontje, die nooit te porren was voor aardappelen, tenzij geserveerd als friet, ineens zat te genieten van een grote, kale aardappel op een verder leeg bord. Gewoon, omdat we de aardappel samen gekweekt en gerooid hadden.

Jong of oud, eten waarderen kan iedereen leren! Misschien zit jij nu met een grote voorraad AH-bakjes en weet je nu niet hoe nu verder. Geen zorgen. In deze column nodig ik je uit om mijn moestuinmaatje te worden.

AAN DE SLAG Dit is het ideale moment, want nu het lente is, kun je de meeste zaden al direct in de volle grond zaaien. Wil je de natuur een stapje voor zijn, dan ga je eerst binnen voorzaaien. Daarna brengen we het jonge gewas naar buiten. Nu komt het erop aan wat voor ‘moestuinier’ jij bent. Zo hoef je niet direct te denken aan een grote moestuin. Kleinschalig kun je heel veel lol beleven met een kweektafel of -bak. Start met goede moestuingrond en zorg voor een goede open grondstructuur, zodat water makkelijk afgevoerd wordt. Maak eventueel de groentebedden klaar en voeg moestuinmest bij.

GROENTEN Dan is het tijd voor de groenten. Welke je kiest, heeft te maken met de ruimte die je hebt en de plaats waar ze staan. Weinig wind en zo veel mogelijk zon is ideaal, want de meeste groenten zijn zonaanbidders. Maak het je in ieder geval niet direct té moeilijk. Kies in eerste instantie voor makkelijke groenten als bonen, pluksla, rucola en kerstomaten. Plant per vlak de soorten uit één gewasgroep bij elkaar. Denk daarbij aan de peulgewassen, koolsoorten, bladgroenten, vruchtgroenten of wortels & knollen.

ONKRUIDVRIJ Is alles lekker aangelegd en ingezaaid? Mooi! Nu hoort er af en toe een beetje ‘corvee’ bij. Zo moet je de moestuin het hele jaar onkruidvrij houden. Want, hoe minder onkruid, hoe beter dit is voor de gezondheid van je groenten en kruiden. Als je iedere week een paar keer een rondje doet, is het helemaal niet zo veel werk! Door bladafval regelmatig te verwijderen, neem je de schuilplaats voor slakken weg. En als het kan, doe deze klusjes dan gezellig samen! Tijdens de bijpraatmomentjes kun je de groei van jouw plantjes goed in de gaten houden.

DRUIVEN IN DE KLIKOHOEK Wat je ook kunt doen is het praktische met het aangename verenigen. Zo heeft een klant van ons zich voorgenomen om de ‘klikohoek’ te bekleden met een simpele draadconstructie, om er vervolgens een mooie druif tegenaan te laten groeien. Een functionele oplossing, waar je ook nog eens lekker van kunt snoepen!

Het hoeft dus allemaal niet zo moeilijk te zijn. Ook niet voor jou. Ik sta klaar om je te helpen, maatje!

Aangeboden door Intratuin Barneveld

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie