Maarten van Garderen (rechts) houdt de kampioensbeker stevig vast. Links zijn teamgenoot Wouter ter Maat.
Maarten van Garderen (rechts) houdt de kampioensbeker stevig vast. Links zijn teamgenoot Wouter ter Maat. Melih Karik/Ziraat Bankasi Ankara

Kampioen Maarten van Garderen: ‘Dit is echt een unieke titel’

23 april 2021 om 15:41 Volleybal

RENSWOUDE/ANKARA ,,Dit is echt een unieke titel. Voor het eerst in het veertigjarig bestaan is Ziraat Bankasi landskampioen van Turkije geworden. En daar heb ik een mooie rol in gespeeld.” Met de roes van het kampioensfeest nog enigszins in lijf en leden, blikt volleyballer Maarten van Garderen uit Renswoude terug op glorieuze maanden. ,,En nu vakantie, daar ben ik echt aan toe.”

De 31-jarige sporter uit Renswoude was bezig aan zijn eerste seizoen in Turkse dienst en kon dus meteen groot feest vieren na de 3-1 winst op Fenerbahce. ,,Ik kon je telefoontje vanmorgen nog niet aanpakken, want ik was nog even mijn roes aan het uitslapen”, vertelt een lachende Van Garderen, tegen het einde van de ochtend aan de Barneveldse Krant. ,,We hebben een bescheiden feestje gevierd na de wedstrijd. Bescheiden, omdat het ramadan is natuurlijk. Daarna volgde er een ceremonie en een diner en moesten we nog vijf uur in de bus naar huis. Met een paar ploeggenoten hebben we daarna nog wel een paar biertjes opengetrokken hier thuis in Ankara. We wilden er goed van genieten en het is aardig laat geworden. Deze titel is ook niet niks vind ik.”

ALLEREERSTE Daar heeft hij een punt, want het was de allereerste in de veertigjarige historie. ,,Ik besef de grootte van dit kampioenschap nog niet helemaal maar weet wel dat het een slopend seizoen was. Met name de finaleserie was met dat reizen erbij, pittig. Maar het is het uiteraard allemaal waard geweest. Om de drie dagen spelen en dan de titel binnenslepen, prachtig man. Helemaal mooi omdat we de reguliere competitie ook al als eerste waren geëindigd. De ontlading was dan ook groot gisteren (woensdag, JJ).” Normaal is het zo dat er play-offs zijn tussen de beste acht ploegen in Turkije. Mede door corona was ook in Anatolië alles anders. ,,De beste vier speelden een finaleserie, dus je zat als het ware meteen in de halve finales. Voorafgaande aan het seizoen was de top-vier het doel.”

UITGEBALANCEERD TEAM Wat is de kracht geweest bij Ziraat? ,,Met name het uitgebalanceerde team, we vullen elkaar allemaal heel goed aan. Verder hebben we ook de nodige ervaring, onder anderen in de persoon van mijn Nederlandse teamgenoot Wouter ter Maat die zelfs tot beste diagonaal van Turkije is uitgeroepen. Die gast heeft echt een geweldig seizoen gedraaid, was een echte puntenmachine.” En hoe kijkt de ex-SSS’er zelf terug op zijn seizoen als passer/loper? ,,Ik zeg je eerlijk, ik ben ook meer dan tevreden, heb alles gespeeld en was met name sterk in het achterveld.”

TOEKOMST Van Garderen weet - ondanks het grote succes - nog niet of hij volgend seizoen weer in Ankara speelt. ,,De toekomst is wat dat betreft nog een beetje onzeker op sportief gebied. Aan de ene kant ligt er de uitdaging van spelen in de Champions League, aan de andere kant heeft het afgelopen jaar veel im?pact op mijn privéleven gehad. Ik zat als het ware in mijn eentje ‘opgesloten’ in mijn appartement door corona en kwam min of meer alleen in aanraking met mijn teamgenoten. Familie en vrienden heb ik al wel heel lang niet gezien en mijn vriendin woont in het Italiaanse Ravenna. Haar heb ik in negen maanden maar zes dagen gezien en mijn ouders heb ik al een heel jaar niet gezien. Daar komt bij dat het bij de bank - financier van de club - ook onrustig was aan de top. Daardoor zijn alle gesprekken over volgend jaar ook op de lange baan geschoven en werd alles gericht op dit seizoen. Sportief zou ik zeker zeggen te blijven. Maar goed, daar ga ik de komende weken over nadenken. Eerst nog even nagenieten van deze titel.”

Jurre Jochemsen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie