De wolf, vrijdagochtend gefotografeerd in natuurgebied Wekeromse Zand.
De wolf, vrijdagochtend gefotografeerd in natuurgebied Wekeromse Zand. Gerbrand Mulder

Barnevelder fotografeert wolf in Wekeromse Zand

20 april 2021 om 12:25 Dieren

BARNEVELD Natuurfotograaf Gerbrand Mulder uit Barneveld kon vrijdagochtend vroeg zijn ogen niet geloven. Vanaf de bosrand in natuurgebied het Wekeromse Zand tussen Wekerom en Lunteren zag hij op de vlakte voor hem een wolf lopen.

Ik ging eigenlijk naar het Wekeromse Zand voor jonge moeflons en de zonsopkomst’’, vertelt Gerbrand. ,,Rond zeven uur zag ik ineens vanuit mijn ooghoeken iets bewegen. Ik had meteen in de gaten dat het een wolf was, maar je gelooft het bijna niet. En helemaal niet dat je de kans krijgt om ook nog foto’s te maken. De wolf had eerst niets door, dus ik kon hem goed fotograferen en had zelfs tijd om van lens te wisselen. Dat is een geweldige ervaring, de adrenaline schiet door je heen. Ik dacht wel direct: ‘Dit wordt een probleem voor de moeflons’. Zij maken bij de wolf geen schijn van kans.’’

LEEFGEBIED De 42-jarige Barnevelder, in het dagelijks leven hovenier, wist dat de wolf in deze regio al eerder was gesignaleerd. Het was zaterdag 6 maart landelijk nieuws toen op de provinciale weg N224 bij Ede een drachtige wolvin werd doodgereden.

Bij Natuurmonumenten was al bekend dat een wolvenpaar in natuurgebied Planken Wambuis tussen Ede en Otterlo aan het nestelen was. Voor de provincie Gelderland was dit aanleiding om het leefgebied van de wolf op de Zuidwest-Veluwe uit te breiden met globaal bezien het gebied tussen Otterlo, Lunteren, Ede en Renkum. Binnen het door de provincie aangewezen leefgebied kunnen schapen- en geitenhouders met subsidie maatregelen nemen om hun dieren te beschermen.

VELUWE Gerbrand Mulder vermoedt dat hij vrijdagmorgen mogelijk de mannetjeswolf voor de lens heeft gehad, die in deze omgeving al langer rondloopt.

De Barnevelder is al jaren actief als natuurfotograaf. Kroondomein Het Loo bij Apeldoorn, het Wekeromse Zand, de bossen in de omgeving van Staverden, het Deelerwoud en de natuur bij Radio Kootwijk en Assel zijn favoriete plekken voor hem op de Veluwe.

TWEEDE KEER Het is opvallend genoeg niet de eerste keer dat hij een wolf op beeld heeft vastgelegd. Al in juli 2019 fotografeerde hij er ook één in de bossen bij Kroondomein Het Loo.

,,Maar dat ging allemaal heel snel en die foto’s waren niet echt gelukt’’, blikt Gerbrand terug. ,,Deze keer had ik veel meer geluk en kreeg ik de wolf recht voor de camera. Eerst baalde ik even, want ik had een kleinere lens op de camera zitten. Maar ik kon snel de telelens erop zetten, richten en klikken. Als je de beelden terug ziet, besef je pas hoe uniek dat is. Dit was voor mij een complete verrassing.’’

MOEFLONS Het grootste deel van natuurgebied Wekeromse Zand is omgeven door een hek, ook om een kudde van vele tientallen moeflons binnen te houden. De rasters en de wildroosters bij de ingangen zijn blijkbaar onvoldoende om de wolf te weren.

Daarmee lijkt de moeflonpopulatie in gevaar te komen. Nationaal Park De Hoge Veluwe trok hierover eerder aan de bel en plaatste al in de zomer van 2019 hekken bij de wildpassages van Oud Reemst en het Deelerwoud om de wolf tegen te houden. In het park leven ruim tweehonderd van deze wilde schapen, oorspronkelijk afkomstig uit Sardinië en Corsica en in 1921 hier naar toe gehaald door Anton Kröller om de diversiteit aan dieren te vergroten en voor de jacht. 

In 1975 is vanuit deze kudde een groep moeflons in het Wekeromse Zand uitgezet vanwege hun recreatieve waarde voor bezoekers, zegt woordvoerster Ina Haanappel van Het Geldersch Landschap. ,,De mensen vinden het leuk. De moeflons leven met name in het bos. Voor de begrazing van de heide zetten wij heidekoeien in.’’ 

CONSEQUENTIES Het is nu lammertijd voor de moeflons, dus hun aantal neemt snel toe. Voor de wolf zijn de schapen een makkelijke prooi. Voor zover bekend zijn in het Wekeromse Zand nog geen moeflons door een wolf gedood, zegt Haanappel.

Ze is niet verrast dat een wolf in het omrasterde natuurgebied is gesignaleerd en heeft desgevraagd ook geen moeite met vermelding van de locatie. ,,De wolf loopt overal rond in deze omgeving, daar hebben we al diverse berichten over gehad. De fotograaf heeft zijn waarneming bij ons gemeld. De wolf is nu dus ook in het Wekeromse Zand gezien, dat is de realiteit.’’

Over de mogelijke bedreiging van de moeflons reageert Haanappel nuchter. ,,De natuur is zoals die is. Als de wolf komt, heeft dat consequenties voor de moeflon. Zo praktisch is het gewoon. Met de komst van de wolf is een natuurlijke vijand teruggekeerd. Dat natuurlijke proces willen wij niet verstoren.’’

DISCUSSIE Het Wekeromse Zand is vrij toegankelijk voor wandelaars, met uitzondering van de rustgebieden voor het wild. Er lopen verschillende populaire wandelroutes door het natuurgebied.

Barnevelder Gerbrand Mulder vraagt zich af wat er gaat gebeuren met de moeflons, nu hij de wolf met eigen ogen heeft gezien. Hij zou het jammer vinden als deze wilde schapen verdwijnen. ,,Los van de discussie of een wolf hier wel of niet moet lopen, is het een indrukwekkend en prachtig dier. Voor mij was dit hoe dan ook een hele bijzondere en mooie waarneming.’’

Door Wim Vonk

Bekijk hier meer natuurfoto’s en -video’s van Gerbrand Mulder

Gerbrand Mulder op de plek in het Wekeromse Zand waar hij de wolf zag.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Moeflons met jongen in het Wekeromse Zand, een makkelijke prooi voor de wolf.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie